Afbeelding

Toegestane geluid Hardshock 'moet verder omlaag'

· leestijd 1 minuut Algemeen

WIJTHMEN (JPZ) ? Naar beneden bijgestelde geluidsnormen of niet: omwonenden van de Wijthmenerplas willen dat het komende festival Hardshock nog minder geluid mag produceren. Die vraag lag dinsdag voor bij de voorzieningenrechter in Zwolle. Haast is geboden: het festival heeft zaterdag plaats.

?Voor dance moet een bepaald geluidsniveau gehaald wordt. Dat is nodig om een dancefeest cachet te geven. Anders is het als brood zonder zout: daar zit geen smaak aan.? Aan het woord de advocaat namens Hardshock BV, de organisatie achter het housefestival en achter veel meer festivals. Hardshock is de start van het festivalseizoen en het bijstellen van de geluidsnormen voor dit festijn heeft gevolgen voor nog meer feesten van deze organisatie. Zoals Lovely Sunday bijvoorbeeld, dat komende zondag op het programma staat. Tegenover hen de omwonenden van de Wijthmenerplas, die ook al in 2013 naar de rechter stapten wegens geluidsoverlast door dit festival. Het toegestane geluidsniveau moet verder omlaag, vinden ze. De gemeente gaat uit van de gemiddelde geluidsproductie tijdens het festijn. ?Maar juist het maximale geluid bepaalt de overlast, niet het gemiddelde. En de Raad van State stelt ook dat je uit moet gaan van het gemiddelde. Dat bepaalt voor mij de overlast?, zei Eko Huisman, namens de nodige aanwezige omwonenden.

Net als in 2013 komt de stap van de omwonenden naar de rechter vlak voordat Hardshock plaats heeft. Ze konden niet anders: de gemeente Zwolle gaf pas recent de vergunning af. En de gemeente had daar een reden voor. Pas in maart lag er de uitspraak van de Raad van State waar voor de gemeente veel aan gelegen was. Daaruit bleek dat in Zwolle de toegestane geluidsnormen veel te hoog lagen. Ook in december vorig jaar al oordeelde de rechtbank Zwolle dat er sprake is van 'onduldbare hinder'. Centraal in het geschil staat de 'nota Limburg'. Hierin staat duidelijk verwoord wat qua geluid is toe te staan bij festivals. De normen uit deze nota worden landelijk veel toegepast. De gemeente Zwolle stelt nu dat voldaan moet worden aan maximaal 50 db(a) gemeten in de woning, net zoals de nota Limburg. Het is voor de organisatie ook een aanvaardbare norm, stelt de gemeente. Volgens Eko Huisman klopt het echter niet hoe de gemeente dat laat meten: namelijk om de 5 minuten. In de nota Limburg wordt juist gesproken over metingen elke minuut. ?En meet je elke minuut, dan komen er veel hogere waarden uit. Veel meer pieken. Dus dit is appels met peren vergelijken.''

De advocaat van Hardshock benadrukte dat de organisatie de laatste 3 jaar geen overtredingen heeft begaan op dit gebied. De gemeente stelde de nieuwe geluidsnormen voldoende onderbouwd te hebben. Of dat zo is, zal donderdag blijken. Dan doet de voorzieningenrechter uitspraak.