Afbeelding
Foto: Maarten Albrecht

Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Paleis Het Loo is een historisch paleis en hedendaags museum, gelegen aan de rand van Apeldoorn. Hier is geschiedenis geschreven. Een belangrijke plek voor het Nederland zoals wij het nu kennen. Een plek die je gezien moet hebben. En net als in de 17e eeuw; gebruik Paleis Het Loo om even weg te komen van de drukte en om te ontspannen.

Met verhalen van bewoners uit de 17e en 19e eeuw komt het historische paleis tot leven. Het verhaal van Willem III en Mary is een dramatische mix van macht, politiek en geloof. Het jonge echtpaar wordt koning en koningin van Engeland. En daarmee wordt Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. In de 19e en 20e eeuw is Wilhelmina de hoofdpersoon. Zij is de rode draad in het verhaal over haar leven op Paleis Het Loo. 

Tekst gaat verder onder de foto.


Een van de trappen in Paleis Het Loo. Foto: Maarten Albrecht

Dat van haar ouders koning Willem III en Emma en echtgenoot Hendrik en dochter Juliana. Voor bezoekers met kinderen is er een de familietour. Deze leidt families op een speelse manier door de kamers van het paleis. Er zijn audio- en leesroutes in het paleis. En er zijn routes in Nederlandse Gebarentaal.

Geef geschiedenis de ruimte

Onder het paleis vind je de vaste presentatie De Oranjes. De huidige koning noemt zich niet Willem IV. Er waren ooit wel Willem I, II en III en Wilhelmina. Wie waren zijn? En wat betekent ‘van Oranje’? Kom langs en vind antwoorden op deze en nog veel meer vragen.

Tentoonstelling Bloom

Bloemen hebben een eeuwenoude verbondenheid met Paleis Het Loo. Prinses Mary II hield veel van bloemen in allerlei vormen. In Bloom staan bloemen centraal; van vers tot gedroogd, geschilderd of geborduurd, van suiker en van afval, verstild of in beweging van de 17e eeuw tot aan nu. Bloom is te zien tot 1 september 2024.

Barokke tuinen

De paleistuin van Paleis Het Loo is uniek: het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland. Hier ga je 335 jaar terug in de tijd. De paleistuin is precies zoals de eerste bewoners van Paleis Het Loo het willen. Achter hun ‘sobere’ paleis laten zij indrukwekkende tuinen aanleggen om bezoekers te verrassen. En om zelf van te genieten. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Het was immers een wonder: een perfect symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden op de ruige en droge Veluwe. Het topstuk is de koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa.

Stallenplein

Het stallenplein heeft de sfeer van de 20e eeuw; de tijd van koningin Wilhelmina en haar man prins Hendrik. De prins was dol op auto’s. Het huidige grand café ‘prins Hendrik garage’ was zijn autogarage. Tegenwoordig staan de auto’s in de koetshuizen. Hier zie je ook sledes en bijzondere rijtuigen waar de Oranjes bij belangrijke evenementen in rondreden.

Een heerlijk dagje uit

Paleis Het Loo is veelzijdig. Wat kun je zien en doen?

  • Het grootste authentieke 17e-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau
  • Ontdek het verhaal van de Oranjes in de vaste presentatie
  • Bloom: tijdelijke tentoonstelling
  • Juniorpaleis
  • In de mei- en zomervakantie een uitgebreide kinderprogrammering
  • Stallen, koninklijk vervoer, restaurants en winkel

Paleis Het Loo is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens feestdagen en vakanties ook op maandag open. Kijk voor meer informatie en het kopen van online tickets op paleishetloo.nl.

Dit is een partnerbijdrage van:
Paleis Het Loo
Koninklijk Park 16
Apeldoorn