Museumweek in het Stedelijk Museum Zwolle
Museumweek in het Stedelijk Museum Zwolle brugmedia.nl

Museumweek in het Stedelijk Museum Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Tijdens de museumweek van 18 tot en met 26 april  zijn er in het Stedelijk Museum Zwolle diverse activiteiten en lezingen. Het thema van de Nationale Museumweek is goud. Dit is het materiaal dat de waarde bepaalt bij het drijven van handel. Bij de activiteiten van Groenkapje in het Stedelijk Museum Zwolle draait het om eerlijke handel bij de productie van mode, waarbij het gaat om respect voor mens, dier en milieu.

Het doel van de mondiale actie Fashion Revolution is om aandacht te vragen voor betere werk- en leefomstandigheden van de modemakers in de lage-loonlanden. Bezoekers kunnen ook de tentoonstelling De geschiedenis van Zwolle, de Millenniumdoelen bekijken. De Millenniumdoelen die hier getoond worden zijn onder meer eerlijke handel en het halveren van de armoede.

Op 18 en 19 april heeft Groenkapje een Mode Atelier en een Fashion Revolution Salon. Initiatiefnemer Map Renes van Groenkapje wil mensen informeren en inspireren om te kiezen voor Eerlijke Mode. Samen met lokale MAAKers van de GroeneSalon 10.10.14 organiseert zij een Modeatelier met Fashion DIY (do it yourself) workshops op zaterdag 18 april. Onder begeleiding van kunstenaars en ambachtslieden kan men dan zelf mode en modeaccessoires maken. Op zondag 19 april is de Fashion Revolution Salon met lezingen van  Solidaridad, Kies voor Duurzame Mode (Urgenda), Mud Jeans, Rianne de Witte en Strawberries Fashion. Ook zijn er die dag nog andere programma items zoals de Salon discussies door Martijn van Hese ? Partij voor Cultuur, SHOWroom, Expo Mode Globe, Catwalk, Mode! laat van zich horen act, Filmpjes en Food. Beide dagen zijn er workshops en activiteiten van 11.00 tot 17.00 uur. Op www.groenkapje.nl staat alle informatie over de inhoud van deze workshops, prijzen en de manier van aanmelden.

Lezing
Op donderdag 23 april om 14.00 uur geeft de Limburgse zanger en theatermaker Gé Reinders een lezing over ?Het Zakdoekje'. ?Het Zakdoekje' is de titel van het boek dat Reinders heeft geschreven en in 2010 is verschenen. Het gaat over een zakdoekje uit de nalatenschap van zijn moeder. Op een rafelig, oranje zakdoekje heeft ze, in kettingsteek, ?Ravensbrück' en ?Voor God en Vaderland' geborduurd. Het is het beknopte dossier van haar verzwegen oorlogsgeschiedenis. Gé Reinders is na het overlijden van zijn moeder een vijf jaar durende zoektocht begonnen naar haar verleden in oorlogstijd. In zijn boek ?Het Zakdoekje' beschrijft hij zijn zoektocht naar dat verleden. De lezing wordt met beelden ondersteund en ook zal Gé Reinders een aantal liedjes spelen en zingen die speciaal voor dit programma zijn geschreven.

De toegangsprijs voor deze lezing is 10 euro. Aanmelden kan via: handwerkcafezwolle@hotmail.nl.

Voor alle activiteiten geldt dat aanmelding verplicht is en vol is vol. Tijdens de museumweek is de entreeprijs voor het museum ? 1,00 p.p. Kijk voor meer informatie op www.stedelijkmuseumzwolle.nl