Stichting Abracadabra helpt het Groot Zwols Dictee
Stichting Abracadabra helpt het Groot Zwols Dictee brugmedia.nl

Stichting Abracadabra helpt het Groot Zwols Dictee

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? De vijftiende editie van het Groot Zwols Dictee staat voor donderdag op het programma. Maximaal tachtig deelnemers buigen zich dan weer over vijf Zwols-talige zinnen en een rijtje woorden en uitdrukkingen.

Rots in de branding van het dictee is Minke Kraijer, die de aanzet tot de taaltoets heeft gegeven. ?Samen met Hanneke van Vilsteren gaf ik een taal- en cultuurcursus bij het Deltion College. Na de eerste cursusperiode vroegen we ons af of het nuttig zou zijn een dictee te organiseren. Niet alleen voor de cursisten, maar voor alle Zwollenaren. De gemeente was toen ook enthousiast en werd het dictee in de raadszaal gehouden.? Na al die jaren valt het de initiatiefneemster niet mee weer een nieuw dictee te verzinnen. ?Veel deelnemers zijn van het eerste uur. Als er een mooie zin is geweest, onthouden ze die. Ook de lente is al eens onderwerp geweest. Daarin kan ik mooi moeilijke woorden in verwerken. Maar zo heb ik alle onderwerpen wel zo'n beetje gehad. Dit jaar vind ik het vrij gemakkelijk. Eigenlijk vind ik dat wel jammer, want ik heb het liever erg moeilijk.? Om uit te testen of ze een goed dictee heeft gemaakt, heeft ze haar dochter gevraagd het te maken. ?Die had toch nog zo'n honderd fouten?, reageert ze lachend en weer enigszins gerustgesteld.

Erfgoed

Een heel serieus verhaal, zo'n Groot Zwols Dictee? ?Nee?, relativeert Kraijer. ?Het gaat erom de taal levendig te houden. Er mee bezig zijn is genoeg. Het is zeker niet zo'n gespannen boel als bij het Groot Dictee der Nederlandse taal op televisie.? De makers van het Groot Zwols Dictee kijken na afloop hun eigen werk na. Van de tien beste worden de schrijfsels ingenomen en nog een keer beoordeeld door de jury. Kraijer: ?Voor de meeste deelnemers geldt dus, dat als ze hun resultaat niet kenbaar willen maken, dat ook niet hoeft.? De Zwolse taal geldt voor haar als cultureel erfgoed dat behouden moet blijven. ?Dialect is het eerste dat werd gesproken, daarna kwam het Nederlands pas.? Het gaat er in het Historisch Centrum Overijssel donderdag in ieder geval gemoedelijk aan toe. Voormalig stadsdichter Paul Gellings leest in de pauze twee gedichten voor en na afloop is er voor de deelnemers een hapje en een drankje en muziek van Henk Klompenmaker.

Sympathiek

Waar Kraijer zich enkele jaren geleden zorgen maakte over het voortbestaan van het Groot Zwols Dictee, werd ze gered door Hans Snippe van Feest en Culinair die het dictee voor drie jaar sponsorde. Daarmee werd de verhuizing vanuit het stadhuis ook noodzakelijk: het HCO kwam in beeld als nieuwe locatie. Nu de drie jaren om zijn, heeft Stichting Abracadabra zich bereid getoond voor de komende drie jaren als hoofdsponsor te fungeren. ?We zijn de stichting in 1993 begonnen en ondersteunen initiatieven op het gebied van kunst, cultuur, sport, milieu en volksgezondheid?, vertelt Ron Adriaans, samen met zijn echtgenote Vera van Drielen oprichter van de stichting. ?Het is voor het eerst dat we nu meer met de stichting naar buiten treden. Samen met mijn echtgenote hebben we zelf geld in de stichting gestopt. Voor ons zijn het puur ideƫle motieven; we willen bij leven graag invulling geven aan deze initiatieven.? De keuze om ook het Groot Zwols Dictee te steunen, is omdat het paar het ?een sympathiek idee' vindt. ?Ook wij vinden het belangrijk dat het Zwols als cultureel erfgoed behouden blijft. Tevens spreekt het ons als kleinschalig project aan.?

Prominenten

Aan het Groot Zwols Dictee doen vaak ook diverse raadsleden en andere prominenten mee. Gedeputeerde Eddy van Hijum heeft zijn deelname voor deze editie toegezegd en burgemeester Henk Jan Meijer zal de prijzen uitreiken. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wie zijn of haar kennis van de Zwolse taal wil toetsen, kan zich aanmelden via e-mail minkekraijer@hetnet.nl of abartelds@ijsselacademie.nl. Bellen kan ook: (038) 331 52 35. Indien er nog plek is, kan men ook op de avond zelf nog aansluiten. De burgemeester opent de avond bij Het HCO aan de Wevelinkhovenstraat om 19.30 uur.