Afbeelding

'Verdachten hebben niets te maken met moord Zwolle'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? De twee mannen die zijn opgepakt in verband met de liquidatie in Zwolle in september vorig jaar, zijn niet voor moord gedagvaard. Volgens de raadsman heeft het duo ook niets met die moordaanslag van doen. Ze zitten nog wel vast vanwege verboden wapenbezit.

Dat bleek donderdag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zwolle. Op 3 september vorig jaar werd een 48-jarige man in de auto in zijn wijk met een automatisch wapen beschoten. Zijn voorruit was doorzeefd met kogels. De man overleed uiteindelijk in het ziekenhuis. In het onderzoek naar de moordaanslag werden op 12 december vorig jaar de 39-jarige Ö.S. en de 45-jarige H.D. opgepakt. Van D. werd al snel erkend dat hij niets met de moordaanslag van doen heeft. Bij S. stond de moord aanvankelijk wel op de tenlastelegging. ?Van hem werd gezegd dat hij de trekker heeft overgehaald?, zei advocaat Kees de Kock. ?Die informatie moet bij politie of justitie vandaan komen. Elke dag dat hij langer vastzit, wordt hij in verband gebracht met die moord.'' S. zou ook met de dood zijn bedreigd.

Volgens de raadsman is het onderzoek naar zijn twee cliënt met onjuiste informatie gestart. Vervolgens werden de wapens aangetroffen. Dat de zaak nu zo lang duurt, komt omdat het Openbaar Ministerie de afgelopen maanden vooral bezig is geweest met het moordonderzoek. Maar zowel de rechtbank als het gerechtshof hebben aangegeven dat er onvoldoende aanknopingspunten in het onderzoek zijn voor de verdenking van deze twee heren.

Bij de aanhouding in december werden in een woning in de Assendorperstraat en in een loods op de Vrolijkheid wapens en explosieven aangetroffen. In een auto lag een mitrailleur. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om een groot aantal wapens, waarvan een deel verpakt was. Op de wapens uit de Assendorperstraat is DNA-materiaal gevonden afkomstig van beide verdachten, zei de officier van justitie. Het gaat altijd nog om ernstige feiten, zei ze. Een verzoek van de raadsman om beide heren voorlopig op vrije voeten te laten, kon wat haar betreft niet gehonoreerd worden. De rechtbank besloot de verdachten niet al op vrije voeten te stellen. Vermoedelijk wordt de zaak in mei vervolgd.

Het Openbaar Ministerie stelde na afloop van de zitting dat het een van de twee mannen nog altijd verdachte in de moordzaak is. Andere verdachten in de liquidatiezaak zijn niet in beeld, aldus een woordvoerder.

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54