Pedro Sluiter

Geloven, genieten en leren in de Grote Kerk

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD - ?Meer binnenstad dan dit kan het niet?, zegt interim-directeur Bart Schouten van de Stichting Grote of Sint-Michaëlskerk. En met hetzelfde gevoel voor understatement: ?Ondanks dat was de kerk al die tijd een rotonde naar andere bestemmingen." Aan metaforen geen gebrek. En dat treft. Want alleen al de ?beeldende verhalen' die kleven aan het grootste Rijksmonument van de stad moeten van de kerk een publiektrekker maken waar je niet omheen wilt. Eentje die in 2018 ruim 100.000 bezoekers trekt ? is nu circa 70.000 ? en exploitabel is met het oog op de toekomst. Schouten heeft de taak om dit samen met het stichtingsbestuur, vrijwilligers, tal van partners en sympathisanten te realiseren. Schouten zit vol enthousiasme en dat werkt aanstekelijk. ?Ik hoef de kerk nergens te verkopen, als je die term al zou moeten gebruiken. Iedereen is enthousiast over de vele mogelijkheden.? Dat gezegd hebbende: Het is anderzijds ook noodzaak dat er wat gebeurt, beaamt de Zwollenaar, innovator en beroepshalve eigenaar van het bedrijf Ideoom. De traditionele kerkgang neemt af en de kosten die onderhoud van deze historische kerk met zich meebrengt zijn niet mals.

Een tijdje terug is het projectplan definitief vastgesteld. Het uitgangspunt ? de kerkelijke functie behouden maar dan aangevuld met onder andere een museale functie alsook een rijk programma aan culturele, muzikale en educatieve activiteiten ? is hetzelfde gebleven. Alleen is men nu alweer een paar stappen verder zegt Schouten. Wat betreft de samenwerking met de scholen noemt hij een paar onderwijstakken die je misschien niet zo snel met een kerk in verband brengt. ?Het gastvrouw- en heerschap zal een belangrijke plaats innemen. Dat maakt dat een student van een facilitaire opleiding hier allicht stage kan lopen. Beveiliging is een andere. Met veel bezoekers is het ook daarvoor een plek om te leren. Dat je met een historische studieachtergrond in de kerk veel kunt, spreekt wel voor zich. Er is hier zo verschrikkelijk veel gebeurd en niet alle feiten zijn bekend. Zat werk om uit te spitten. Maar denk ook aan studenten die een businessplan moeten opstellen voor hun opleiding.? De kerk als plek waar ooit de studenten van Johannes Cele in de banken zaten, leent zich vandaag de dag voor lezingen die de eigen opleiding overstijgen en dus voor een grote groep interessant is. Een soort van Studium Generale in de Grote Kerk. Bij de museale functie zal zeker de Moderne Devotie als typisch IJssellandse (Zwolle, Deventer) hervormingsbeweging permanent aandacht krijgen. Schouten: ?Als ik Assisi bezoek in Italië ademt de stad alles wat te maken heeft met Franciscus van Assisi. Het is een reden om die stad te bezoeken. Met de Moderne Devotie met Thomas a Kempis en Johannes Cele als onderwijsman kunnen we in Zwolle anders gezegd nog meer?, vindt Schouten, die de beweging in een adem noemt met de Hanze. ?De Hanze, de Moderne Devotie, de geschiedenis van de stad zelf is wat je hier straks kunt verwachten. En niet te vergeten de geschiedenis van de kerk zelf met haar bekende Schnitgerorgel, een prachtige consistorie en ooit de hoogste kerktoren van Nederland.? Hoe de geschiedenis vandaag de dag voortleeft komt ook aan de orde. Cultuurdragers als de Fundatie, Waanders, het Stedelijk Museum, het Historisch Centrum Overijssel en Het Langhuis, de stichting is ermee in gesprek. ?Hier is veel mogelijk. Omgekeerd is de kerk een startpunt naar al die andere plekken als een homepage op internet van waaruit je eindeloos kunt doorklikken. Deze kerk is,  om een voorbeeld te noemen, niet geschikt om schilderijen van de bekende schilder Gerard ter Borch, hier begraven, te exposeren. Honderd meter verderop kan dat wel?, onderstreept Schouten de ambitie om van de kerk zowel een stadskerk als een startpunt voor Zwolle te maken.

Afbeelding
Blaze Of Glory begraaft strijdbijl en komt met reünie in Hedon Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de wereld van de vrijmetselarij tijdens een unieke avond vol traditie en betekenis Partnerbijdrages 16 uur geleden
ZSC-voorzitter Pepe Elhorst Benites:
Zwolsch Supporters Collectief vindt de tijd nu rijp voor actie Sport gisteren