Afbeelding

Celstraffen tot acht jaar voor schietpartij De Rijpstraat

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? Twee mannen uit Zwolle zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen tot vijf en acht jaar voor een uit de hand gelopen drugstransactie. In april vorig jaar werd in de De Rijpstraat een man in zijn rug geschoten.

De 23-jarige B.R. en de 34-jarige F.J. wilden drugs kopen. De handeling vond plaats in een auto geparkeerd in de De Rijpstraat. De 23-jarige zei dat hij zich achterin opgesloten voelde. Toen een van de verkopers van de drugs voorover bukte, meende hij dat deze een wapen zou pakken. Dus schoot hij. Het slachtoffer overleefde de schietpartij nog maar net. Hij loopt nog altijd rond met een kogel in zijn lijf.

De rechtbank achtte R. verantwoordelijk voor het medeplegen van een poging doodslag en drie diefstallen. Hij kreeg vijf jaar cel en TBS met voorwaarden opgelegd. Van J. was niet bewezen dat hij geschoten had, maar ook hij was verantwoordelijk voor het medeplegen van een poging diefstal. Hij maakte de afspraak voor de aankoop van de drugs. Hij leverde het pistool en de munitie. Het Openbaar Ministerie had dezelfde straffen geëist als nu zijn opgelegd.