Afbeelding

Verdachte van straatroof 'liep slechts mee'

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? Ze zouden 'chillen' in het Azaleapark in Assendorp. Maar het liep uit op een straatroof waarbij jongeren telefoons afhandig werden gemaakt. Tegen een 20-jarige man uit Wezep is dinsdag een werkstraf van 200 uur en 3 maanden voorwaardelijke jeugddetentie geëist. De man verklaarde zelf dat hij slechts meeliep met de werkelijke daders.

Een groep jongeren zat in het Azaleapark op zondagavond 27 oktober verleden jaar toen een andere groep langs kwam en vroeg hoe laat het was. Een van de jongeren pakte zijn mobiel uit z'n zak en noemde de tijd. Kort erna kwam de groep opnieuw langs. Of ze wisten waar coffeeshop Sky High te vinden was. Later die avond kwam de groep voor een derde keer langs. Nu werd er niets gevraagd, maar slechts geëist. ?Jullie telefoons, nu!?, zei een. Een slachtoffer werd bij de keel gegrepen en tegen een schutting gedrukt. Een van de jongens zou een boksbeugel bij zich hebben en gedreigd hebben deze te gebruiken. Uit schrik gaven twee jongens hun telefoons af. De dreigende groep rende weg.

W.L. is een van de jongeren die in deze zaak is opgepakt. Zelf zegt hij dat hij niet van het plan op de hoogte was de jongens te beroven. Hij kwam later in het park aan. Hij zou 'wat kunnen verdienen'. Hij deed wel vaker klusjes voor de groep, zoals softdrugs halen. Hij liep mee, leunde wat tegen een schutting totdat de jongens bedreigd worden en hun telefoons moeten afgeven. Dat is zijn verhaal. De officier van justitie baseerde haar eis mede op verklaringen van de medeverdachten. L. droeg een stiletto, zei een. Het was een schroevendraaier, zei een ander. ?Alle drie medeverdachten verklaren dat L. een wapen in handen had?, zei de officier. Ze deelde niet het idee dat de medeverdachten de schuld in de schoenen van L. wilden schuiven. ?Ze verklaren ook belastend over hun eigen rol.? De officier ging wel mee in het verzoek het jeugdstrafrecht toe te passen. Onderdeel van de voorwaarden die aan de jeugddetentie gekoppeld is, is onder mee dat L. zich laat behandelen. Hij woont al begeleid.

Volgens de raadsman van L. hanteert het Openbaar Ministerie het standpunt: je was erbij, dus je bent erbij. ?Dat is te kort door de bocht.? Toen zijn cliënt in het park aankwam, was er nog geen sprake van wapens. Hij is slechts met ze meegelopen toen de straatroof plaats had. De verklaringen van de medeverdachten zijn onbetrouwbaar: ze spreken elkaar tegen, zei hij.

Vonnis op 30 december.