Afbeelding

Eerste lustrum van stadsdialoog Zwolle Armoedevrij levert ?overvloedige oogst'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erika Schuuring) BINNENSTAD - Vijftig organisaties die een bijdrage leveren aan het verminderen van armoede, verbinden zich met het armoedepact Zwolle Armoedevrij. Met de stadsdialoog houden zij het pact levend en delen wat er is.

Vrijdag vond de (her)ondertekening van het pact plaats en is het lustrum gevierd met 'het binnenhalen van de oogst' en een nieuw logo. Dat gebeurde op ludieke wijze met de overhandiging van een mand aan wethouder Nelleke Vedelaar. Omdat de oogst overvloedig was, kreeg de wethouder ook een kruiwagen vol initiatieven. Het initiatief ?Adopteer een gezin' van Stichting Present kreeg de aandacht. Een leeg pak melk vormde het symbool voor de vrouw die de nare aanblik van een lege koelkast oploste door er lege pakken melk in te leggen. De partners discussieerden en noteerden aanbevelingen bij de negen paden met thema's voor het gezamenlijke doel Zwolle Armoedevrij. In een terugblik op de afgelopen vijf jaar benadrukte Vedelaar dat het armoedepact absoluut van belang is geweest, hoewel de armoede is toegenomen. Zo zijn er in Zwolle ongeveer 5.500 huishoudens die moeten rondkomen van een laag inkomen.

Prof. dr. Herman Noordegraaf, bijzonder hoogleraar diaconaat Protestantse Theologische Universiteit (PThU) noemde empowerment en bewustwording belangrijke kernwoorden en roemde de organisaties die zich verbinden in het Zwolse pact, dat landelijk  als rolmodel fungeert. Beleidsadviseur Astrid Dekker maakte de verbinding met de deelnemende partijen vanuit de gemeente. Harry Bol is initiatiefnemer van het eerste uur als toenmalig beleidsmedewerker sociale zaken. ?Het beleid was vooral gericht op de financiële situatie van mensen in armoede?, verduidelijkte Bol. ?Daar help je mensen uiteindelijk niet verder mee. Vijf jaar geleden is een nieuwe lijn uitgezet. De gemeente wilde niet meer alleen verantwoordelijk zijn voor de armoedevraagstukken, maar de samenwerking zoeken met partners in de stad. Stichting Cliëntenperspectief (CliP) voerde vervolgens gesprekken met  vertegenwoordigers van allerlei organisaties. Negen onderwerpen kwamen steeds terug. Positieve resultaten vind ik de goede collectieve zorgverzekering van de gemeente, de oprichting van het Noodfonds en het AGK voor armoede, gezondheid en kinderen. Voor kinderen zonder schoenen of fiets, die tussen wal en schip vallen.?

Crystal Ziel, voorzitter van stichting Wit en oprichter van het platform ?Armoede raakt ons allemaal', is een actieve  partner. ?De stadsdialoog is belangrijk omdat we een verbinding maken met verschillende organisaties, ook die niet per definitie met armoede te maken hebben. We zorgen voor een breed netwerk om signalen op te pakken en samen te werken. Met bijdragen van partners kun je veel bereiken om de armoede te bestrijden. Hieruit komen concrete activiteiten voort. Zoals de werkgroep die Sinterklaas- en kerstpakketten en de vakanties voor minima coördineert voor een betere verdeling. Je leert als organisatie de mogelijkheden van de stad kennen. Een kerk weet niet van de thuisadministratie. Op deze manier wel. Zo is Op orde  ontstaan, een samenwerking tussen WijZ, Humanitas en de Kern. Zij hebben het aanbod in thuisadministratie gebundeld."

Een ander voorbeeld van de oogst is de samenwerking van organisaties die te maken hebben met het inzamelen van kleding en meubels. "Het plan is om deze samenwerking uit te breiden met een gezamenlijke opslag. Zo kun je vraag en aanbod goed op elkaar afstemmen. Het ideaalbeeld voor de toekomst? We hebben veel bereikt, maar je ziet nieuwe vormen van armoede ontstaan, zoals bij tweeverdieners. Daar zijn dit soort dialogen goed voor. Dat houdt de gemeente scherp?, aldus Bol.