Studenten leren jongeren met beperking zelfstandig reizen
Studenten leren jongeren met beperking zelfstandig reizen brugmedia.nl

Studenten leren jongeren met beperking zelfstandig reizen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - MEE IJsseloevers heeft met Hogeschool Windesheim een intentieverklaring ondertekend voor het werven van vrijwilligers voor het project MEE op Weg. Onder begeleiding van vrijwilligers en een consulent van MEE leren (jonge) mensen met een beperking tijdens dit project welke mogelijkheden er zijn om zelfstandig te reizen naar school, werk of vrienden.

Studenten van de afdeling Sociaal Pedagogische Hulpverlening worden als vrijwilliger gekoppeld aan een deelnemer om samen het vervoerstraject te oefenen. De intentieverklaring is ondertekend voor de komende vijf jaar. Dagelijks gaan veel mensen naar hun werk, school, sportclub, dagbesteding, of de supermarkt. Om daar te komen, maken mensen met een beperking, meestal van jongs af aan, gebruik van deur-tot-deurvervoer. Het project MEE op Weg biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om meer zelfstandig te leren reizen. De deelnemer oefent samen met een vrijwilliger de  route die de deelnemer wil afleggen. Dat kan lopend, op de fiets, bus of trein. Deelnemers kunnen door MEE op weg weer participeren in de maatschappij en zijn minder afhankelijk van anderen.

Het doel van de samenwerking is om studenten door vrijwilligerswerk te laten kennismaken met het ondersteunen/begeleiden van hun toekomstige cliënten en zorgvragers. Tegelijkertijd voorzien de studenten in de vraag naar vrijwilligers om deelnemers aan het project zelfredzamer te maken in het verkeer en vervoer.  Lonneke Jansen van MEE IJsseloevers vertelt: ?De studenten verschillen niet veel in leeftijd met de deelnemers aan het project. Dit geeft deelnemers  een gevoel van gelijkwaardigheid en levert leuke gespreksstof op. Ook voor de studenten is de omgang met mensen met een beperking een leerzame ervaring.?

Kijk voor meer informatie over het project MEE op Weg op www.meeijsseloevers.