Photographer: Erik-Jan Berends

Orna Gabay kan haar Kriebeltje niet loslaten

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE - ?Ik kwam voor een weekje, maar bleef twintig jaar?, vertelt Orna Gabay met een grote glimlach. Twintig jaar woonde ze in Zwolle, maar in 2012 vertrok ze met echtgenoot en drie kinderen terug naar haar geboorteland Israël.

Veel mensen kennen haar van het typetje Kriebeltje. In die hoedanigheid treedt ze op met een kinderprogramma over het dagelijkse gevoelsleven van kinderen. ?Ik kan het niet loslaten?, zegt ze vorige week, even terug in Zwolle. ?Ik zie dat het programma veel losmaakt bij kinderen, ouders en leerkrachten. Met Kriebeltje wil ik een bijdrage leveren aan de emotionele vorming van kinderen. Dat is heel belangrjk voor het geluk, de innerlijke kracht, zelfwaardering en het zelfbeeld van kinderen. Kriebeltje versterkt de positieve punten van kinderen met vertellingen en liedjes. Onderwerpen die voorbij komen zijn onder andere pesten en het geven van complimenten. Doel is dat ze hun passie gaan ontdekken, erkennen en volgen.? Kriebeltje is de grote passie voor Gabay zelf, die zegt vooral bruggen te willen slaan. Met Kriebeltje wil ze bruggen naar het hart van kinderen slaan, maar tijdens haar verblijf in Nederland geeft ze ook lezingen over het jodendom. Zo verzorgde ze vorige maand avonden in Kampen en Oldebroek. ?De monotheïstische godsdiensten als christendom, islam en jodendom zitten veel dichter bij elkaar dan men denkt. Mijn opzet is kennis te delen. Dan zie je dat er begrip komt en dat de contacten des te hartelijker worden. Als ik mijn Joodse gospel zing, zingen veel mensen gewoon lekker mee.? Het zijn activiteiten waar Gabay graag Israël regelmatig voor verlaat.

Daar woont ze met haar man en kinderen op twaalf minuten van Jeruzalem. Momenteel is het er rustig, maar de onlangs gevoerde oorlog is allerminst aan haar voorbijgegaan. Wat haar vooral stoort, is dat er volgens haar een verkeerd beeld bestaat over de strijd tussen Israël en Hamas. Ze denkt dat de oorzaak is dat Israëls tegenstander de media beter weet te benutten. ?Veel mensen weten niet dat het Israëlische leger precies aangeeft waar en wanneer ze gaat bombarderen. Ook is niet bekend dat we een ziekenhuis aan de grens hebben gebouwd met de beste dokters die vijandelijke oorlogsslachtoffers helpen en dat mensen uit Gaza met ernstige ziektes als kanker in Israël worden geholpen. En dat er tijdens de oorlog dagelijks tweehonderd Israëlische vrachtwagens met hulpgoederen naar vijandelijk gebied reden. Israël verdedigt zich.

Ondanks deze fragiele situatie bevalt het Gabay, haar Zwolse echtgenoot en drie kinderen goed in Israël. Ze wonen vlakbij haar ouders in een huisje op een bergtop. ?We zijn gek op de bergen, het weer en de open mentaliteit. Mijn man heeft al zijn stropdassen meteen weggegooid?, besluit ze lachend.

Meer informatie over Kriebeltje staat op www.kriebeltje.com.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden