Eerste Zwolse otterschuilplaats
Eerste Zwolse otterschuilplaats brugmedia.nl

Eerste Zwolse otterschuilplaats

· leestijd 1 minuut Algemeen

Voor het eerst is er in een natuurgebied bij Zwolle een otterschuilplaats gebouwd. Vrijwilligers van natuurwerkgroep A Rocha maakten zaterdag een zogeheten otterholt in de Tichelgaten bij Windesheim.

Staatsbosbeheer is blij met de voorziening die het gebied extra aantrekkelijk maakt voor de otter.
Kortgeleden is er een otter doodgereden bij Windesheim. Dat was een teken dat het schuwe waterroofdier zich weer lijkt te vestigen in het plassengebied achter de IJsseldijk.
"In tegenstelling tot de bever ? een knaagdier ? bouwt de otter niet zelf een slaap- of nestplek. De dieren zoeken beschutting in de oever. Een otterschuilplaats biedt hen een ideale plek om te overnachten en om jongen te werpen", vertelt Wim Eikelboom van de vrijwilligersgroep van A Rocha. Met zelfgezaagde boomstammen is een plaggenhut gebouwd aan de rand van een waterplas. Het is de derde otterholte van Nederland.

A Rocha overweegt nu om een cameraval te plaatsen bij de zelfgebouwde otterschuilplaats, vertelt Wim Eikelboom. "Zo kunnen we in de gaten houden of de otter echt belangstelling heeft voor deze plek". De otter verdween in de jaren tachtig uit Nederland, maar is nu weer bezig met een langzame terugkeer. Het is een uitermate schuw nachtdier dat zich zelden laat zien.

De natuurwerkgroep van A Rocha was zaterdag met zestig vrijwilligers actief in de Tichelgaten bij Windesheim. Er is niet alleen een otterschuilplaats gebouwd, maar er zijn ook zichtstroken vrijgemaakt, zodat wandelaars beter naar vogels kunnen kijken in het waterrijke natuurgebied.