Pedro Sluiter

Op je oude dag tot ?koperen hoogten' in super-Mercedes

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE ? Stralend en vol vertrouwen neemt ze plaats op de bijrijdersstoel. Annet Rosendal, bewoonster van het Zonnehuis-complex, lijkt wel een filmster op weg naar Cannes. Alleen het zonnetje moet je er nog even bij denken als chauffeur Tom van Eijk van Stichting JOW! Nederland de Mercedes 500 SL start.

De machtige V8-motor (435 pk) komt tot leven en daarna wordt er koers gezet richting restaurant De Koperen Hoogte. Die donderdagmorgen wordt Thea Leeftink, eveneens een dame op leeftijd, voorbereid op haar ritje in de Mercedes. Het maakt allemaal deel uit van de verrassing die jongerenstichting JOW voor hen in petto heeft. De eerste maar zeker niet de laatste wens die JOW! in vervulling laat gaan voor senioren is met recht een flitsende te noemen.

De bedoeling is om elke maand een oudere een onvergetelijke dag te bezorgen met geld dat de stichting overhoudt aan haar hoofdactiviteit: een jongere koppelen aan een oudere. Tegen een kostendekkend uurtarief van 9,50 euro wordt de oudere een stuk gezelligheid geboden en kunnen er activiteiten worden ondernomen die anders niet meer mogelijk zouden zijn.

Zo ook in het geval van Leeftink: ?Eerder kon ik terugvallen op mijn dochter, maar die is ziek.? Overigens ervaart de Zwolse het leven als alles behalve ?eenzaam'. ?Het is hier gezellig in het Zonnehuis. Ik heb mij in al die jaren dat ik hier zit nog geen moment verveeld?, zegt ze, zittend achter een bak koffie, terwijl Rosendal nog ergens op de A28 zit in het grijze snelheidsmonster. Spannend vindt ze het niet om straks ook mee te gaan, wel leuk. ?Ik heb alle vertrouwen in de mensheid en zie het wel?, zegt een lachende Leeftink. Zelf heeft ze nooit auto gereden. Haar man had een goede functie bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrij reizen, als het moest door heel Europa, was derhalve haar deel.

Rosendal vindt het ook vooral leuk, zo liet zij zich even daarvoor ontvallen, vlak voor het instappen. ?Ik ga er vanuit dat we weer veilig terugkomen?, aldus de bejaarde dame met een knipoog. Het duurt vervolgens wel wat lang voordat Tom terug is. ?Dan heb je zo'n dure auto te leen (Wensink stelde de Benz ter beschikbaar red.) en weet je nog de weg niet?, grapt Leeftink. Naast haar zit Wietske Oosterhoff, vrijwilligster van JOW! Nederland. Ze is 19 jaar oud, woon in Zwolle en volgt een opleiding toegepaste gerontologie. Wat zoveel wil zeggen als dat je later kunt gaan werken met 55-plussers binnen een breed gebied waar bijvoorbeeld wonen en zorg onder vallen.

?Ik vind het fantastisch om met ouderen bezig te zijn, zoals een ander het leuk vindt om met jongeren of mensen met een beperking te werken.? Aan de koffietafel in het Zonnehuis zit ook Hedwig Dikken, service coördinator in de extramurale zorg met onder meer ?welzijn' als specialiteit. ?Ik organiseer tal van activiteiten, dat wil zeggen voor de mensen hier die in de aanleunwoningen zitten. Je kunt denken aan een koffieochtend, maar ook een sjoelmiddag, samen een film kijken of pannenkoeken bakken. Ik doe dat in samenspraak met de mensen zelf en dat kan prima omdat ze in feite nog zelfstandig wonen.?

Dikken werd benaderd door JOW! Zwolle -dat inmiddels is veranderd in JOW! Nederland met een zusterstichting in het westen des lands- en werkt graag mee. Het is dan ook een bijzondere actie is eveneens de mening van communicatieadviseur Reint Bergman van het Zonnehuis. ?Maar met name de verbinding tussen een jonge en een oude generatie vind ik prachtig. De ouderen zelf vinden het ook maar al te mooi.? Meer informatie over stichting JOW! en een filmpje van de hand van Jacco van Dijk is te vinden op www.jow-nederland.nl.

Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 13 uur geleden