'HBOLOOG-congres' voor gereformeerde studenten

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Tussen de 120 en 140 leden van gereformeerde studentenverenigingen uit heel Nederland worden in het weekend van 10 tot 12 februari verwacht op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Zij komen daar voor het zogenaamde 'HBOLOOG-congres'. Dit inmiddels jaarlijks terugkerende congres wordt in 2012 voor het eerst in Zwolle gehouden.


Studenten die lid zijn van de betrokken studentenverenigingen willen meer dan alleen studentikoos zijn en bier drinken, volgens mede-organisator Johannes de Vries. "Op het HBOLOOG-congres gaan we de diepte in. We hebben een christelijk-maatschappelijk thema, waarover lezingen en workshops worden gehouden en er plaats is voor discussie. En ´s avonds drinken we natuurlijk alsnog een biertje. Want ook het samenzijn is voor ons belangrijk."


Het ledenaantal van de gereformeerde HBO-verenigingen loopt al een aantal jaren terug. De organisatie zegt dankbaar te zijn dat tegen die beweging in juist meer studenten komen naar het HBOLOOG-congres.


Het thema van het HBOLOOG-congres 2012 is 'Onze waarheid, ons probleem?'. Centraal staat de vraag hoe de studenten zich als christen willen positioneren in de maatschappij. Te gast is onder andere Kees van der Staaij (fractievoorzitter Tweede Kamer-fractie SGP) die de discussie aangaat over het opleggen van christelijke normen en waarden aan niet-christenen in de samenleving. Ad de Bruijne (hoogleraar aan de Theologische Universiteit in Kampen) vertelt over de plek van de kerk in de samenleving. Hij streeft een centrale, verzorgende plek voor de kerk na, die daarmee functies van andere maatschappelijke organisaties zal overnemen. Andere sprekers en workshopleiders zijn onder anderen anesthesioloog Paul Lieverse en dr. Gertjan Oosterhuis.


Het HBOLOOG bestaat uit acht van oorsprong gereformeerde studentenverenigingen. Een groot deel van die verenigingen neemt ook christelijke studenten van andere denominaties aan. In Zwolle zit de grootste gereformeerde HBO-vereniging van Nederland, Absens Carens. Zij is dit jaar verantwoordelijk voor de organisatie.