Afbeelding
Pedro Sluiter

Meer ijs, meer beelden en een langere route op Nederlands IJsbeelden Festival

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) HANZELAND – De NS-loods bij het station is van 12 december tot en met 24 januari weer het toneel van het Nederlands IJsbeelden Festival. “We hebben deze naam zorgvuldig gekozen”, vertelt Eric Broekaart van Het Organisatieteam. “Met de toevoeging Nederlands geven we het festival echt allure als een uniek Nederlands evenement.”

Het is het tweede jaar dat Het Organisatieteam tekent voor de organisatie. “We hadden dit jaar mooie voorbereidingstijd”, vult Broekaarts collega Ivo Dijks aan. “We konden vorig jaar pas in september beginnen, wat vrij laat was. Tijdens die eerste editie voor ons hebben we veel geleerd. Daardoor is het festival nu gunstiger ingedeeld, hebben we een betere logistiek en minder wachttijden.”

Het thema dit jaar is ‘Journey through a frozen world’. Bezoekers zien op hun wandeling door de koude hallen bijzondere plekken van alle continenten. “Het is een soort van ‘bucket-list selectie’ van plekken waar veel mensen graag naartoe willen. Door de speciale manier waarop de 41 kunstenaars uit zestien verschillende landen ze uit ijs en sneeuw hebben gemaakt en de speciale effecten die we daaraan toevoegen, wordt het weer heel speciaal. We maken de beelden dynamischer, zoals we bijvoorbeeld een danser bij een groot gebouw zetten. Ook zijn er natuurlijk weer beelden waar mensen zelf in kunnen zitten”, aldus Dijks.

Hij belooft de bezoekers van de editie 2015-2016 meer ijs en meer beelden. De route is dan ook anderhalve keer langer dan bij het festival vorig jaar. “We proberen natuurlijk ieder jaar te verbeteren”, vervolgt hij. “Bezoekers die in wachtrij komen, krijgen een soort documentaire te zien van hoe de beelden zijn gemaakt. Vorig jaar hoorden we veel mensen zich dat afvragen. Bij de ingang is er een filmpje van stewardessen die de gedragsregels uitleggen. Alles in het thema reizen. Echter, door het langer maken van de looproute tussen de beelden door, zal de wachtrij kleiner worden. Tevens gaan we proberen bezoekers meer gespreid te laten komen. Doordeweeks is het meestal rustiger op het festival.”

Ook in het vrij toegankelijke Event Plaza probeert Het Organisatieteam zoveel mogelijk te programmeren. Een opvallende attractie is er de ‘augmented reality’, waar bezoekers zich, staand op een ’ijsschots’, zich in Antartica wanen. Dijks: “Het is een bedrijf uit Hongarije dat dit voor de BBC heeft gemaakt. Het is voor het eerst in Nederland te zien.” Verder is de horeca uitgebreid naar vijfhonderd plaatsen en zijn er diverse kinderattracties. Ook worden bezoekers vermaakt met dans- en zangshows en optredens van bands. Groepen die interesse hebben om op het Nederlands IJsbeelden Festival op te treden, kunnen zich nog melden bij de organisatie.

Waar vorig jaar zo’n 90.000 bezoekers de kassa’s passeerden, hopen de organisatoren stilletjes dit jaar de 100.000 te gaan halen. “Lokaal heeft het festival veel bekendheid”, weet Dijks. “We merkten alleen landelijk een afname. Daarom proberen we nu vooral landelijk in de aandacht te komen. Dat doen we met interessante aanbiedingen voor mensen die met de trein komen, samenwerking met grote organisaties en door samenwerking met Zwolle Marketing in het ‘Winter in Zwolle’ -programma. Daarbij hebben we ook arrangementen gemaakt voor bezoekers die in Zwolle in hotels of vakantieparken willen overnachten.”

Het Nederlands IJsbeelden Festival is dagelijks geopend, behalve op de maandagen buiten de kerstvakantie. Vanaf de stationstunnel is een speciale route naar de loods aangelegd. Kijk voor meer informatie op www.ijsbeelden.nl.

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden