Afbeelding
De Warmlopers

De Warmlopers gaan voor twee goede doelen deelnemen aan halve marathon

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - De Warmlopers rennen voor de tiende maal de Zwolse Halve Marathon voor het goede doel. De doelen zijn gekozen, de eerste trainingsavond staat gepland en dus zijn er alleen nog sportievelingen nodig die graag rennen voor ‘een ander’.

Het is begin december als Jan Bakker, initiatiefnemer van hardloopgroep de Warmlopers, een mailtje stuurt: ‘We hebben weer twee mooie, goede doelen om volgend jaar voor te gaan lopen. Een doel ver weg en een doel dichtbij’. De finish van de halve van Zwolle lijkt nog mijlenver weg, maar Jan is al flinke stappen voor ‘een ander’ aan het zetten. Veel projecten worden bij de Warmlopers aangedragen. Maar dit jaar had Jan zelf een doel op het oog. En wel het project in Nepal dat een initiatief is van Eddie Sevink, eigenaar van hardloopwinkel Run2Day. “Eddie en ik kennen elkaar al heel wat jaren, omdat hij onze hardloopkleding verzorgt”, vertelt Jan: “Afgelopen april was hij als expeditieleider in Nepal en ik volgde zijn berichten op Facebook. Op het moment dat daar een aardbeving uitbrak, was ik bezorgd en tegelijkertijd opgelucht dat hij ongedeerd was. Het raakte me.” Eddie vertelt hoe hij de verschrikkelijke aardbeving ervaren heeft: “Na twee dagen konden wij met het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Maar het gaf ons het gevoel, ondanks dat we op dat moment niks konden betekenen, dat we het land en de mensen daar ontvluchtten. Mede doordat ik al zestien jaar in het land kom en tevens een kindertehuis ondersteun, had ik al snel een besluit genomen: Wij komen terug om te helpen.” Afgelopen oktober is Eddie al terug geweest om een locatie van het kindertehuis weer operationeel te krijgen. “Ik schrok toen ik weer terug was. Er is van over heel de wereld miljoenen aan gelden naar het land gegaan, maar er was daar nog niks van te zien. Zo kwam ik er achter dat er in de bergen kleine dorpjes compleet zijn weggevaagd. Inclusief de scholen. Maar de mensen zijn er nog wel.” Daarom is het plan gevat om meerdere scholen met huizen en sanitair te bouwen. In januari wordt met de eerste school gestart en na de Zwolse Halve Marathon wil Eddie nog een gebouw neerzetten. Nu wist Jan dat Eddie niet iemand is die gaat vragen en dus vroeg Jan het hem niet, maar deelde het hem ietwat dwingend mee: ‘Wij gaan jouw project steunen’.

Jurjen Bolks is al jarenlang een Warmloper en opperde al hardlopend een goed doel bij Jan. Namelijk het SchuldHulpMaatje-project van Voor Elkaar Zwolle. Een stichting die vanuit de verbondenheid tussen de inwoners van Zwolle met diverse projecten willen werken aan het voorkomen en oplossen van schuldenproblematiek.

Jurjen is zelf zo’n SchuldHulpMaatje en dus lag het voor de hand om het bij Jan te noemen. “Ik kan op deze manier, op een heel praktische wijze, mensen van dichtbij helpen. Als SchuldHulpMaatje ga ik allereerst een kop koffie bij de mensen drinken en vraag ik naar hun situatie. Vaak blijkt dat mensen aanmaningen krijgen en niet weten hoe ze het moeten oplossen en het daarom in een grote doos wegstoppen. Maar die doos wordt steeds voller… Ik ben er allereerst om overzicht te scheppen en vervolgens om ze te laten zien wat ze zouden moeten laten. Want natuurlijk, die boodschap brengen we ook. Als je verandering wilt, moet je keuzes maken. Uiteindelijk proberen we ze zelfredzaam te maken.”

Aanmelden

Wie de halve marathon van Zwolle voor (een van) deze doelen wil lopen, kan zich hiervoor aanmelden via de website (warmlopers.nl). Op dinsdagavond 19 januari houden de Warmlopers de eerste informatie-en trainingsavond in het Nieuwe Anker aan de Voorsterweg 36 in Westenholte. Om 19.00 uur houden beide goede doelen eerst een presentatie, daarna volgt de eerste training op weg naar de halve marathon in juni.