Groene Welle ontvangt zilveren certificaat Eco-schools

· leestijd 2 minuten Algemeen

Vanmorgen ontvingen leerlingen van het Groene Lyceum van de Groene Welle uit Zwolle het zilveren certificaat van Eco-schools. Het certificaat is een beloning voor alle activiteiten rondom het duurzaam maken van de school en schoolomgeving. Zo zijn de afgelopen periode oranje afvalbakken geplaatst om afval beter te scheiden, hebben alle wc’s in de school een waterbesparende sensorkraan en zijn in het kader van duurzaamheid in de wijk bloembollen geplant in wijkbuurten op het Hanzeland. Met het behalen van het zilveren certificaat komt het officiële keurmerk, de Groene Vlag, steeds dichterbij. De Groene Welle wil met deelname aan het traject Eco-schools laten zien dat zij een actieve bijdrage wil leveren aan het goed en bewust omgaan met elkaar en het milieu.

Leerlingen van het Groene Lyceum hebben vanaf het begin het voortouw bij het traject Eco-schools. Samen met een aantal docenten en medewerkers vormen zij een aparte werkgroep en hebben ze een zevenstappenplan opgesteld met bijbehorende acties. ‘De leerlingen hebben onder meer acties bedacht rondom afvalverzameling’, vertelt Henk Veurink, begeleidend docent. ‘Zo wordt sinds een paar maanden het plastic afval gescheiden en zijn overal in de school de bekende oranje afvalbakken geplaatst. Ook zijn in alle wc’s waterbesparende sensorkranen geplaatst. Dit moet een besparing opleveren van 10% per kalenderjaar. Met het scheiden van het afval worden de kosten van afvalstort lager en het milieu schoner.’

‘Een belangrijk criterium voor het behalen van het zilveren certificaat is het laten terugkomen van het thema duurzaamheid in alle lessen. Duurzaamheid hoort natuurlijk niet bij één vak, maar moet een onderdeel worden van ons leren en werken. Zo scheiden de leerlingen bij de kooklessen al het afval, maken leerlingen binnen het onderdeel Projecten hun eigen windmolen en ontwerpen ze bij Maatschappijleer het duurzame huis van de toekomst. Bij de groene vakken worden in de wijk op verschillende plekken plantenbakken aangelegd en onderhouden leerlingen het terrein op wijkboerderij De Schellerhoeve.’

De leerlingen zijn inmiddels door directie gefeliciteerd met hun resultaat. Veurink: ‘De volgende mijlpaal is het behalen van de Groene Vlag. Hiervoor moeten de leerlingen nog meer duidelijk maken welke duurzame acties ze gaan uitvoeren en moeten ze de Groene Welle op de kaart zetten als een duurzame school. Ook zullen we met een unieke Eco-code, bijvoorbeeld een lied of een poster, duidelijk maken waar de school voor staat.’ Met een aparte informatiehoek, een digitale ruimte op het intranet en via de website van Ecoschools en de school worden leerlingen, docenten en ouders op dit moment over de doelstellingen en acties geïnformeerd.

Mw. Kuiper van Eco-schools overhandigde het certificaat aan de projectgroep van het Groene Lyceum. Bij de uitreiking waren alle betrokken leerlingen van het Groene Lyceum aanwezig, net als de directie en begeleidende docenten. Voorafgaand hadden de leerlingen al het vinkje gezet op de speciale stand van Eco-schools. Ook verzorgden ze een rondleiding langs alle projecten van Eco-schools.

De Groene Welle heeft zich in 2014 gecommitteerd aan Eco-schools om het thema duurzaamheid concreet zichtbaar te maken en te laten zien op welke manier de onderwijsinstelling duurzaam wil en kan zijn. Ook past het project goed bij het onderwijs; leerlingen hebben namelijk het voortouw en worden zo meer betrokken bij hun leeromgeving en hebben hierin een actieve rol. Aan het initiatief Eco-schools doen wereldwijd zo’n 43.000 scholen in 58 landen mee. Het eindresultaat is het behalen van de Groene Vlag, het erkende keurmerk van Eco-schools.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30