Afbeelding

Alle scholen doen mee in programma cultuureducatie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Alle basisscholen zijn aangesloten Zwols Model voor cultuureducatie en maken gebruik van het aanbod. Van het voortgezet onderwijs doen vanaf dit jaar zestien van de zeventien scholen mee.

In totaal bieden tweehonderd culturele instellingen, podia, verenigingen of kunstenaars een programma voor cultuureducatie aan. De scholen kunnen zelf kiezen welke activiteiten het beste aansluiten bij het beleid op school. “Alle kinderen in Zwolle moeten een goede culturele basis krijgen waarmee ze de toekomst in kunnen. Ik ben blij om te zien dat ons idee zoveel bodem binnen het onderwijs krijgt en dat er een groot en divers aanbod is”, aldus wethouder Jan Brink.

In 2015 startte het nieuwe beleid voor cultuureducatie formeel. Hieraan voorafgaand nam de gemeente Zwolle deel aan de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK; 2013-2016), die werd gebruikt als vliegwiel om het beleid goed op poten te zetten. Bij de opzet van het nieuwe beleid is gekozen voor wat het Zwolse model is gaan heten: een financiële bijdrage voor adviseurs cultuureducatie en een fonds voor cultuureducatie. “Met deze werkwijze willen we scholen uitnodigen en prikkelen. De doorlopende leerlijn is belangrijk. De scholen kiezen zelf hoe ze cultuureducatie vormgeven. Daar is niets vrijblijvends aan en dat blijkt ook in de praktijk: veel scholen hebben nu een structurele aanpak voor cultuuredactie”, aldus Brink.

Stadkamer is de uitvoerende organisatie van het cultuureducatiebeleid en het eerste aanspreekpunt voor het onderwijs en culturele organisaties. Daarnaast beheert zij ook het cultuurfonds en de materialenbank waar instrumenten geleend kunnen worden. Kijk voor het aanbod op http://cultuureducatie.stadkamer.nl.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 22 uur geleden