Afbeelding

Nieuwe bloem van eigen bodem luistert jubileum vereniging op: Peperbus Dahlia

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Dahliavereniging Rondom De Peperbus bestaat zestig jaar. Dat wordt op de zaterdagen 27 augustus en 3 september gevierd met twee open dagen. Ook wordt het jubileum aangegrepen om een nieuwe Dahlia te presenteren. Mooi, helemaal rood en buiten Zwolle nergens te vinden: De Peperbus Dahlia.

Deze bloem is het resultaat van door selecteren waarbij een witte Dahlia met ook rood erin puur rood is geworden. Hoe dat in zijn werk is gegaan, kan Joop Schoorlemmer je precies vertellen. Hij staat binnen de Zwolse Dahliavereniging bekend als ‘de professor’. Hij weet heel veel van wat je kunt weten over dahlia’s en is inmiddels 37 jaar aan de vereniging verbonden. Annemarie Stallinga zit er nu een paar jaar bij en mag symbool staan voor een nieuwe generatie dahlialiefhebbers. “Als je kinderen hebt en druk bent met je werk en andere activiteiten, is het fijn om te kunnen ontspannen. Sommigen doen dat door te mediteren, maar dat werkt voor mij niet. Lekker in de tuin bezig zijn met dahlia’s, dat is mijn meditatie.”

Rust

Voorzitter Jan ter Haar van Rondom De Peperbus beaamt dat veel mensen bij de vereniging, met tuinen in Park de Wezenlanden (Leo Majorlaan) en aan de Ruusbroecstraat, hun rust vinden in de tuin. Wat absoluut niet hetzelfde is als lekker achterover leunen. “Het is hard werken om een bed met dahlia’s te onderhouden. Gelukkig is het dankbaar werk. Als je een dahlia snijdt, krijg je er twee voor terug.”

“Het is alleen geen goede vaasbloem”, vult Schoorlemmer aan. “Afhankelijk van de soort blijven ze soms maar een paar dagen goed.” Wat de dahlia volgens Schoorlemmer echter tot de koningin der bloemen maakt, is de kleurenpracht. “Geen andere bloem kent zoveel variatie. De enige kleuren die je niet aantreft onder de dahlia’s zijn blauw en zwart. Je hebt ze wel die heel donker zijn en naar zwart neigen.”

De vereniging telt momenteel zo’n 65 leden. Dat zijn er wel eens veel minder geweest. Rondom De Peperbus is zogezegd een bloeiende vereniging. Dat neemt niet weg dat nieuwe leden welkom zijn. “Op de locatie aan de Ruusbroecstraat is nog volop plek”, zegt ter Haar. Je moet je als nieuw lid volgens Schoorlemmer wel realiseren dat je lid wordt van een vereniging en af en toe ook de handen uit de mouwen moet steken. “Naast je eigen bed dahlia’s zijn er tevens de bedden van de vereniging. Die moeten worden bijgehouden, net als het terrein zelf. Daarom vragen we van onze leden dat ze zich een aantal uren per jaar inzetten om daar mee te helpen.”

Belangstellenden kunnen eerst een kijkje nemen op een van de open dagen die duren van 10.00 tot 16.00 uur. Stallinga: “Je kunt je laten informeren, dahlia’s kopen en er is zelfgemaakte taart.” Een goed moment kortom om kennis te maken met Rondom De Peperbus.