Afbeelding
Anita Harte

Aukje van Kalsbeek nieuwe voorzitter Stichting Hospice Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

Vanaf 1 december is Aukje van Kalsbeek de nieuwe voorzitter van Stichting Hospice Zwolle. Zij wil zich er de komende jaren voor inzetten dat Hospice Zwolle een bijna-thuis-huis blijft, met vrijwilligers als belangrijkste krachten. Het is dan ook geen toeval dat scheidend voorzitter Erik Meulemans juist tijdens een speciale vrijwilligersdag, op 30 november, symbolisch de voorzittershamer overdroeg.In haar werk merkt ze vaak hoe belangrijk de laatste levensfase is. Maar, zo zegt Aukje van Kalsbeek, “ik zie ook dat er in onze maatschappij lang niet altijd voldoende aandacht is voor het einde van het leven”. In Hospice Zwolle ziet ze die aandacht wel. “Er is tijd en rust en iedereen krijgt hier weer zijn eigen rol. Als iemand ziek wordt, zie je vaak dat de rollen binnen een gezin of familie veranderen. Partners worden verzorgenden en ook kinderen stellen zich anders op. Als iemand dan in het hospice komt, zie je dat naasten weer gewoon partner of kind kunnen zijn en dat is enorm waardevol.”

Onderdeel van de maatschappij
De Zwolse Aukje van Kalsbeek werkt als interim bestuurder/directeur op verschillende plekken in het land, maar wil ook graag maatschappelijk actief zijn in haar woonplaats. “Ik zie bij Hospice Zwolle een grote groep betrokken vrijwilligers en twee coördinatoren die zich willen inzetten voor een ander. Daar draag ik graag aan bij.” Het valt haar op dat er in de stad veel over het hospice wordt gesproken. “Dat is mooi en moet ook zo blijven, Hospice Zwolle is er immers voor iedere Zwollenaar, ongeacht leeftijd, achtergrond of inkomen.” En het hospice is er zeker ook dóór Zwollenaren, benadrukt ze. “Het zijn de vrijwilligers, de huisartsen en thuiszorgmedewerkers voor de professionele zorg, én de betrokken bedrijven en particulieren die ons bestaan met hun inzet, giften en donaties mogelijk maken. Samen dragen we dit huis.”

Het is echter belangrijk om ook breder te kijken, zegt Aukje van Kalsbeek. “We hebben te maken met ontwikkelingen in de maatschappij. Met mensen die langer thuis wonen of die geen mantelzorgers om zich heen hebben. En met de financiering van hospices die ongewis is. We moeten mee en ons blijven ontwikkelen, maar ons daarbij wel steeds voor ogen blijven houden dat we een bijna-thuis-huis zijn en geen zorginstelling worden.”

Afscheid
Erik Meulemans neemt na zeven jaar met een gerust hart afscheid als voorzitter. Hij begeleidde het proces van ontwikkelen tot en met het bouwen van Hospice Zwolle en kijkt trots terug op de “collectieve prestatie” die is geleverd. “Het is prachtig dat een burgerinitiatief tot zo iets moois voor de Zwolse burgers heeft geleid.” Dat het niet altijd vanzelf ging, is duidelijk. “Het heeft af en toe wel de nodige hoofdbrekens gekost, maar vanaf het moment dat de locatie vast stond ging het snel.”

Het huis is nu bijna een jaar open en Erik Meulemans is heel blij met hoe het draait. “Nu breekt er een nieuwe fase aan”, zegt hij. “Er ligt een solide basis en daar moet een nieuwe bestuurder mee verder. Aukje heeft een achtergrond in de zorg, in organisatieontwikkeling en ze heeft affiniteit met de hospicezorg. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij er mede voor gaat zorgen dat Hospice Zwolle een huiselijke omgeving blijft en dat het op een goede manier meegaat in de maatschappelijke ontwikkelingen die op ons afkomen.”

Meer informatie vindt u op www.hospicezwolle.nl