Afbeelding

Zwolse Cantorij zingt Christmas Carols

Algemeen

DIEZERPOORT – De Zwolse Cantorij, onder leiding van Rudie Altelaar, zingt op zondag 18 december om 19.00 uur Christmas Carols in de Oosterkerk aan de Bagijnesingel.

Het eerste Festival of Lessons and Carols werd ruim honderd jaar geleden gezongen in Cambridge. Nog steeds zingt het beroemde Choir of King’s College uit Cambridge daar de carols op kerstavond in de kathedraal. Sinds 1928 verzorgt de BBC jaarlijks een uitzending van het festival. Al snel na de eerste uitvoeringen werd het een traditie die zich vanuit Cambridge verspreidde over heel Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Europa. Ook in Nederland is het een feestelijk kerstgebruik geworden. Negen korte lezingen uit Genesis, de profetische boeken en de evangeliën worden afgewisseld met carols, hymnes en koorwerken. De aanwezige kerkbezoekers worden enkele malen uitgenodigd een lied mee te zingen. De keuze van de liederen varieert per keer; meestal wordt gekozen voor liederen uit de Engelse kerkmuziek.

De Zwolse Cantorij volgt deze traditie ook dit jaar weer. Haar keuze van de carols is divers: middeleeuws, 18e-eeuws en modern (The first Nowell, See amid the winter’s snow, O come all ye faithful en vele anderen). Jan Willen Altelaar verzorgt de orgelbegeleiding. Liturg is dominee Iemke Epema.