Afbeelding

'Regio Zwolle blijft bovengemiddeld presteren'

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD - Tijdens het Regio Zwolle Congres in Theater de Spiegel is donderdag de vijfde editie van de Regio Zwolle Monitor gepresenteerd. Dit is de economische monitor waarin, vanuit de economische realiteit, de regionale economie wordt weergegeven. Uit de editie van 2016 blijkt dat Regio Zwolle bovengemiddeld blijft presteren.

Bovendien geniet de regio steeds meer bekendheid, onder meer in politiek Den Haag. Pierre Satink, voorzitter van Stichting Metropool die initiator is van de monitor en het congres: “Regio Zwolle is absoluut geen blinde vlek op de kaart.” De lustrumeditie van het Regio Zwolle Congres stond in het teken van ‘branding van de regio’. In theater De Spiegel in Zwolle deelde Marco Aarnink, oprichter van Drukwerkdeal, zijn ervaring vanuit het bedrijfsleven en gaf zijn visie op het profileren van Regio Zwolle: “Maak van je bewoners en ondernemers je ambassadeurs en geef ondernemers ruimte om te groeien”, gaf Aarnink mee aan de ruim 750 aanwezigen.

Winst
Pierre Satink, voorzitter van Metropool Zwolle is tevreden over de uitkomsten van de monitor: “Regio Zwolle wordt in het onderzoek ‘Kracht van Oost’ als belangrijkste gebied in Oost-Nederland genoemd. Het MKB, vooral familiebedrijven in deze regio, vormt de basis.” De cijfers uit de Regio Zwolle Monitor bevestigen dit beeld: Regio Zwolle scoort bovengemiddeld als het gaat om arbeidsparticipatie en de werkloosheid ligt lager dan het landelijk gemiddelde. Over de breedte zijn bedrijven winstgevender dan 2015 en is voor het eerst in jaren sprake van een positieve investeringsgroei.

Sterk merk
“Het vestigingsklimaat in Regio Zwolle verbetert jaarlijks, zo blijkt uit onze monitor en andere onderzoeken. De laatste jaren is er bovendien vanuit de regio veel gelobbyd richting de politiek in Den Haag en Brussel. Daar plukken we steeds vaker de vruchten van. Dat alles draagt bij aan een gunstig vestigingsklimaat voor bedrijven.” Toch kijkt Satink ook kritisch naar de regio: “Wat is onze ambitie voor de toekomst? Hoe gaan we ons als Regio Zwolle nationaal en internationaal profileren en welke keuzes maken we daarbij? Het is goed om te zien dat partners als MKB en VNO-NCW, MarketingOost, Kennispoort Regio Zwolle, onderwijs, provincies en de twintig gemeenten hier nu samen mee aan de slag gaan. Dat maakt het merk Regio Zwolle nog sterker.”

Ondernemer van het jaar
Tijdens het congres werd eveneens de Ondernemersprijs van Regio Zwolle uitgereikt. Wiebbe Bonsink van Hebo Maritiem mag zich 'Ondernemer van het jaar 2016' noemen. Het bedrijf uit Zwartsluis houdt zich bezig met berging, oliebestrijding, hijswerk en transport en is marktleider in Europa. 'Starter van het jaar' is Yillmaz Schoen van Tradecast. De Zwolse startup is een combinatie, van TV, Netflix, YouTube en een website en daarmee disruptive voor de TV en uitgeefwereld.

De Regio Zwolle Monitor is samengevat in een animatiefilm. Deze en de samenvatting van de Regio Zwolle Monitor 2016 als download zijn te vinden op regiozwollecongres.nl.

De Regio Zwolle Monitor 2016 komt met een aantal feiten:

De Regio Zwolle heeft met 677.839 inwoners een aandeel van 4% in het landelijk totaal en heeft met 318.500 arbeidsplaatsen eveneens een landelijk aandeel van 3,9%

De werkloosheid is in 2015 gedaald naar 6,7% en ligt lager dan het landelijk percentage van 6,9%

Het bedrijfsleven in de 20 gemeenten van Regio Zwolle realiseerden in 2015 een bruto toegevoegde waarde van bijna € 21,5 miljard

De winst neemt met 15% toe tot € 3,9 miljard.

De investeringsgroei is voor het eerst in vier jaar positief, 5,8%

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 19 uur geleden