Afbeelding
Peter van der Lingen

Kerstactie Zwolle pakt 2.075 kerstpakketten in voor sociale minima

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Ruim tweehonderd vrijwilligers hebben woensdagavond in de loods van de Voedselbank aan de Westerlaan met 47.600 producten 2.075 kerstpakketten samengesteld voor Zwolse sociale minima.

Afgelopen weekeinde hebben vijfhonderd Zwolse vrijwilligers bij alle Jumbo supermarkten gestaan en de Albert Heijn-vestigingen in Zwolle-Zuid. Ze hebben het winkelend publiek gevraagd om producten te kopen voor sociale minima. “En het winkelend publiek was gul”, meldt de organisatie van de actie. “Zij hebben in totaal 37.363 producten gegeven.” Ook heeft de Kerstpakkettenactie Zwolle voor 12.500 euro aan giften ontvangen. Hiervan zijn aanvullende inkopen gedaan zoals bijvoorbeeld wasmiddel. De teller kwam uiteindelijk op 47.600 producten. Jan de Beer, één van de coördinatoren van de actie, vertelt: “Er zijn zelfs 250 bananendozen vol met voedsel overgebleven. Dat is gegeven aan de Voedselbank voor de dagen na Kerst.”

Tijdens de voorbereidingen van de inpakavond waren er al 470 dozen ingepakt. De Beer: “Alles is toen goed klaargezet voor de grote inpakavond. We moesten dus nog 1.650 kerstpakketten in drie uur tijd klaarmaken. Een rekensom leert dat er dus elke 6,6 seconden een pakket klaar moest zijn. Ja, dat is best snel. De lengte van ons inpakparcours was 75 meter.”

De vrijwilligers hebben het gepresteerd om in twee uur tijd alles in te pakken. Dus elke 4,42 seconden is er een kerstpakket helemaal klaar van de band gerold. Maatschappelijke organisaties, 25 in totaal, hebben na de inpakavond alle kerstpakketten opgehaald. Deze gaan onder anderen naar de Voedselbank en daklozenopvang De Herberg.

“Elk pakket is minimaal gevuld met achttien producten”, vervolgt De Beer. “Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld wasmiddel, koffie, soep, pasta, rijst, conserven, snoep en broodbeleg. Daarnaast hebben we er extra’s in opgenomen: een aanbiedingsbrief, een informatiefolder van KerstinZwolle, een muziek-cd ‘Waarom Kerst’, een tegoedbon van de Gift City en de ‘Hoopspecial’ van Hour of Power. Tenslotte is er in duizend pakketten een boek gegaan ter waarde van 16,50 euro van ‘Zwolle kleur Oranje’.”

Het doel van de Kerstpakkettenactie Zwolle is ook verbinding scheppen. Dit vanuit de overtuiging dat we samen iets kunnen doen tegen armoede in onze stad. Duurzaamheid staat bij de actie verder hoog in het vaandel. Het afgelopen half jaar zijn er duizend bananendozen verzameld. Die waren nodig voor het vervoer van de producten vanuit de supermarkten naar de Voedselbank. De bananendozen krijgen een derde leven als verhuisdozen voor tweedehands kleding die richting Oost-Europa gaat. Daar worden alle bananendozen versnipperd tot aankmaakpapier voor de kachel. De Beer: “Onze Zwolse actie geeft dus tot in Oost-Europa warmte.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30