Afbeelding

Spiekervissen is weer terug in Sassendonk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Het Spiekervissen is weer terug in Sassendonk, meldt carnavalsvereniging De Eileuvers enthousiast. De activiteit wordt gehouden tijdens het Kindercarnaval van de Eileuvers in Bloopers op zondagmiddag 26 februari vanaf 14.11 uur. Iedere feestneus van 4 tot 12 jaar kan meedoen.

De carnavalsvereniging legt de oorsprong van de jeugdactiviteit nog even uit. “Jaren geleden, toen Tuin van Eekhout (tuin van villa Eekhout) of Park Eekhout nog een vijver had, gebruikte carnavalsvereniging De Eileuvers deze voor het zogenaamde ‘Spiekers zuuken op laag water, beter bekend als spiekervissen. De historische oorsprong ligt in het feit dat vroeger scheepstimmerlui bij laag water (eb) de (dure) spijkers moesten zoeken die tijdens het werk in het water waren gevallen. Later heeft het de betekenis gekregen van ‘zeuren en pietluttigheden naar boven halen’. Op dinsdagmiddag van het carnaval stonden dus veel kinderen met een hengel met magneet rondom de vijver om zoveel mogelijk spijkers te ‘vangen’. Midden in de vijver was dan altijd de gestileerde Eileuver op een sokkel geplaatst. Voordat er gevist mocht worden, werden onder het spelen van ‘De Zwollenaar’ door raadsleden in pak (maar wel met lieslaarzen aan) heel veel spijkers in de vijver gegooid. Na het startschot was het vissen geblazen. Degene die de meeste spiekers had gevangen, werd feestelijk uitgeroepen tot Spiekerkoning of Spiekerkoningin. Als uiterlijk eerbetoon werd hij of zij op een hoge draagstoel geplaatst en vervolgens op de schouders van de leden van de Raad van Elf in optocht, met de kapel voorop, naar de Grote Markt gedragen. Daar werd dan onder het Eileuversnest nogmaals ‘De Zwollenaar’ gespeeld. De Prins daarentegen, moest dan lopen. Helaas is de vijver in Park Eekhout gedempt en verdween het fenomeen Spiekervissen van het Sassendonkse podium.”

Nu wordt deze historische carnavalstraditie dus weer toegevoegd aan de carnavalsactiviteiten in Sassendonk. Wie wordt uitgeroepen tot Spiekerkoning of Spiekerkoningin 2017? Jeugdprinses Indy overhandigt de bokaal. Vanzelfsprekend volgt daarna een eervolle rondgang op de draagstoel in Sassendonk.

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 5 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 5 uur geleden