Afbeelding
Erik-Jan Berends

De Zwolse Stadsproductie gaat de stad in

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Met de korte voorstelling ‘Pluk, ik heb je’ van ArtEz-studenten heeft de Zwolse Stadsproductie afgelopen week voor het eerst van zich laten horen. Doel: één grote muziektheatervoorstelling voor en door Zwollenaren.

De Zwolse Stadsproductie is een initiatief van Glenn de Randamie (Typhoon), Boudewijn Koops, Ilona Kevelham en Yvon Haan. Aanleiding van de productie is een gesprek met Glenn, vertelt Kevelham. In een videoboodschap vertelt hij zijn verhaal van zijn zoektocht naar zijn oorsprong in Suriname. Daar ontdekt hij het ‘verandagevoel’. Op de veranda ontmoeten en spreken mensen elkaar en hebben ze oog voor elkaar. Volgens De Randamie moeten we die verbinding in de samenleving vinden. “Omdat we elkaar nodig hebben. We moeten het samen doen. Als we samen één keer vrij zijn, is dat sterker dan tien keer ik.”

‘Theater is van ons allemaal’, volgens de initiatiefnemers van de Zwolse Stadsproductie en daarom hebben ze deze vorm gekozen om ook in Zwolle te werken aan verbinding. Kevelham: “We willen één grote muziektheatervoorstelling maken die op 12 en 13 mei 2018 in première gaat. Daar gaan we dan vier weken lang mee door. De opzet is om alle onbekende en onvermoede Zwolse talenten aan te spreken. Iedereen wordt gezien, iedereen is welkom. Vanaf nu gaan we op zoek naar verhalen, anekdotes en andere gebeurtenissen die in Zwolle hebben plaatsgevonden. De productie moet totaal Zwols worden.” Alleen voor de regie is een regisseur ‘van buiten’ aangetrokken; Ko van den Bosch. “Hij is een kanon die écht iets van deze voorstelling weet te maken”, aldus Kevelham.

De vier initiatiefnemers ervaren dat veel mensen bezig zijn op hun eigen manier en zien dat het beter zou gaan als meer wordt samengewerkt. “Het begint dan met elkaar ontmoeten”, legt Kevelham uit. “Theater is voor ons een bindmiddel om met elkaar in gesprek te gaan. We moeten de individualiteit en de angst voorbij. Met elkaar willen we bouwen aan een soort community. We hebben gewoon baat bij elkaars succes.”

De Zwolse Stadsproductie beoogt een driejarig project met volgend jaar de muziektheatervoorstelling waaraan heel Zwolle kan deelnemen, het jaar daarop een stadsveranda, waar inwoners met elkaar eten en tegelijk voorstellingen zien en in 2020 een combinatie van de eerste twee jaren. Kevelham voorspelt dat de Zwolse Stadsproductie de komende tijd op veel plekken in de stad zichtbaar zal zijn om verhalen op te halen. De organisatoren hopen op een sneeuwbaleffect, waardoor veel Zwollenaren zich bij de voorstelling betrekken. “Het moet een écht Zwols feestje worden.”

Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina of mail naar info@dezwolsestadsproductie.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden