Afbeelding
Saskia Zwiers

Het Vrouwenhuis opent haar linnenkabinet

Algemeen

BINNENSTAD - Het Vrouwenhuis van Aleida Greve aan de Melkmarkt 53 bestond op 4 februari 275 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar gevierd met elke maand een bijzondere activiteit.

Op zaterdag 19 augustus om 15.00 uur staan het linnengoed en het wassen en strijken in de schijnwerpers. De activiteit bestaat uit een ontvangst met thee in de regentenkamer. Aansluitend volgt een bezoek aan het pronklinnenkabinet met de prachtige uitzet. Daarna gaan de bezoekers naar de bijzondere 17de-eeuwse kleerzolder van het Vrouwenhuis waar ingehuurd personeel het textiel droogde, streek of alleen luchtte. De bijeenkomst duurt 45 minuten en er kunnen vijftien personen mee die allen goed ter been moeten zijn. Het begint om 15.00 uur en de ingang is aan de Voorstraat 46. De entree bedraagt 6 euro per persoon. Reserveren kan telefonisch: (038) 422 48 23.

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament heeft bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het huis op deze manier bewoond. Tegenwoordig is de benedenverdieping een museum en opengesteld voor het publiek. Het Vrouwenhuis is het laatste hofje in Zwolle dat nog het oorspronkelijke pand bezit en voor een deel nog wordt bewoond. Zie voor meer feestelijke activiteiten www.vrouwenhuiszwolle.nl.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 4 uur geleden