Afbeelding
Cobie Uiterwijk

Florerende buurtvereniging De Bollebieste viert haar tachtigjarige bestaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
DIEZERPOORT - Met het hijsen van de vlag en een kranslegging voor leden en donateurs die zijn ontvallen, is buurtvereniging De Bollebieste zondag de festiviteiten begonnen voor de viering van haar tachtigjarige bestaan. De nog immer actieve vereniging telt momenteel 281 leden.

De Bollebieste wordt grofweg begrensd door de Eikenstraat, Esdoornstraat. Middelweg en Moerbeistraat, vertellen voorzitter Jan Koridon en penningmeester Herman van der Ploeg. De buurtvereniging is opgericht op 13 augustus 1937. “Voor zover we hebben kunnen nagaan, is het begonnen met een groep mensen die een voetbalteam wilde oprichten”, legt Koridon uit. “Die is er ook gekomen, onder de naam VOP (Voor Ons Plezier). Met de komst van de buurtvereniging kwamen er meer activiteiten.” Ook de naam Bollebieste is toen ontstaan. “Toen het vee uit de omliggende buurtschappen werd verhandeld aan de Harm Smeengekade, moesten de stieren daar wegblijven. Ze werden toen - er was hier toen bos en weiland - aan de Middelweg verhandeld. Bollebieste komt van ‘bolle’ (stier) en ‘bieste’ (ruimte), dus de ruimte waar de stieren stonden”, aldus de voorzitter.
In de buurt woonden volgens de bestuursleden toentertijd veel arbeiders die werkten bij bedrijven als de gasfabriek, Tijl, Schaepman en de gemeentelijke reiniging. Koridon: “Er heerste grote eensgezindheid en saamhorigheid. De wijk bloeide en iedereen deed mee. De buurtvereniging kende een toneelvereniging, een zwemvereniging, er waren buurtfeesten in de Kastanjestraat en Koninginnedag werd groots gevierd. De buurt deed met eigengebouwde praalwagens mee.”
De informatie komt veel uit overlevering en uit documenten bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Sinds 1984, als ook Van der Ploeg tot het bestuur toetreedt, worden notulen bijgehouden. “Ik heb toen het klaverjassen opnieuw opgepakt, waardoor het aantal spelers weer van een stuk of zes naar dertig ging. Klaverjassen gebeurt nog steeds en we hebben de damesavonden met hartenjagen, jokeren en sjoelen. Verder zijn nog altijd de reisjes en de bingo-avonden populair. Het is wel jammer dat we nooit een eigen onderkomen hebben gehad. Sinds acht jaar zitten we in de Stilohal.”
Wie denkt dat de buurtvereniging vooral actief is voor ouderen, heeft het mis. “Met Sinterklaas en Pasen hebben we wel zo’n veertig à vijftig kinderen in de Stilohal”, benadrukt de penningmeester. De activiteiten zijn mogelijk dankzij de medewerking van de gemeente, Travers Welzijn en de oud-papier inzameling door de vrijwilligers. Koridon maakt zich zorgen dat daaraan wordt getornd. “Die inkomsten hebben we heel hard nodig. Daarmee kunnen we wat extra’s doen voor de kinderen. We doen ze veel tekort als die inkomsten wegvallen.”
Het jubileum van buurtvereniging de Bollebieste wordt op 19 augustus van 11.00 tot 16.00 uur gevierd met een groot buurtfeest. Op 2 september is er een feestavond voor leden en donateurs.

 Toespraak van voorzitter Jan Koridon.
 De oudste leden van de buurtvereniging.
Afbeelding
 Erelid mevrouw Bredewold en Herman van der Ploeg hijsen de vlag.
Afbeelding
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden