Afbeelding
Eigen foto

‘Ruimte voor de Rivier’ is laatste activiteit van de IJsselbiënnale in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De eerste IJsselbiënnale is over ruim drie weken een feit. Tot en met 24 september kunnen bezoekers nog genieten van het educatieve kunstproject van Wilma Wilbrink in het provinciehuis in Zwolle.

De IJsselbiënnale is een groot kunstevenement voor de regio waar, volgens de organisatie, tot nu toe tegen de 50.000 bezoekers op af kwamen. Het evenement biedt ruimte voor internationale kunstenaars uit de internationale kunstroute, maar ook voor lokale initiatieven van onder meer het kunstenaarsduo Schaap & Hajee. Dit kunstenaarsduo trok de afgelopen weken veel bezoekers met hun kunstproject Migratie van Wolven en Edelherten bij het pontje Hattem/Zwolle.

In dit educatieve project hebben kinderen van tien Zwolse basisscholen kennis gemaakt met rivierklei in het afgelopen schooljaar. De kinderen hebben 250 miniwereldjes van klei gemaakt waarin zij hun zorgen en oplossingen rondom klimaatsverandering verbeeldden. De miniwereldjes vol gedachten en ideeën vormen samen met het eigen werk van Wilma Wilberink een grote installatie die te zien is in het provinciehuis in Zwolle.

Projectleider Guido de Vries: “Het lokale activiteitenprogramma is erg belangrijk voor het succes van de IJsselbiënnale. We zien in ons onderzoek dat een kwart van het aantal bezoekers ook de het activiteitenprogramma bezocht. Het hoge bezoekersaantal bewijst de betrokkenheid van de regio bij het evenement. Door kunst als onderlegger te gebruiken, geven we met de IJsselbiënnale de IJsselvallei iets om trots op te zijn. Een uithangbord waarmee de regio zich sterker kan profileren.”

Met de internationale kunstroute van Doesburg tot Zwolle koppelt de IJsselbiënnale al het moois van de rivier aan elkaar. Historische Hanzesteden, slingerende dijken en idyllische uitzichten over het landschap werken samen met de esthetisch geplaatste moderne werken. De kunstwerken zijn speciaal voor hun plek gemaakt en vertellen het verhaal van de rivier en het landschap. De kunstenaar zet de bezoeker aan het denken met zijn werk. Hij laat de omgeving op een andere, nieuwe manier zien.

Bezoekers kunnen de internationale kunstroute en het activiteitenprogramma nog tot en met zondag 24 september bezoeken. Zie voor tickets, startpunten en routeinformatie www.ijsselbiennale.nl. Kunstproject ‘Ruimte voor de Rivier’ is tot en met 6 oktober in het provinciehuis in Zwolle te zien.