Afbeelding
Erik-Jan Berends

Wethouder Eefke Meijerink bezoekt Joop van Ommen en Tinus Wolters

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Wethouder Eefke Meijerink heeft tijdens haar kerstvakantie een bezoek gebracht aan Joop van Ommen en Tinus Wolters. Ook nam ze een kijkje in De Herberg.

Twee maanden geleden volgde Meijerink Nelleke Vedelaar op als wethouder. Een verandering, ook voor Joop van Ommen, die op dat moment in het ziekenhuis lag. Hij belde Vedelaar altijd als hij ontdekte dat er weer iemand op straat leefde. “Toen ik net uit het ziekenhuis kwam, hoorde ik dat er zes mensen op de Marslanden in een auto bivakkeerden”, vertelt Van Ommen. Hij besloot nu Meijerink te bellen. “Als iemand op straat dreigt te komen, moet je in actie komen”, zegt ze. “Niet iedereen weet altijd de weg naar De Herberg te vinden. Deze mensen zaten ook nog in de code Rood-situatie met de sneeuw in de auto. Ik heb ervoor gezorgd dat ze de naar De Herberg gingen.”

Van Ommen en Meijerink kennen elkaar al twintig jaar. Zij was toen actief bij Eureka in Assendorp en hij vooral bij de WRZV-hallen. “Joop heeft me altijd mogen bellen en nu ik wethouder ben, blijft dat gewoon zo”, aldus Meijerink. Van Ommen zegt daar erg blij mee te zijn. “Dat vind ik geweldig: geen woorden maar daden. Ik heb wel vaker mensen proberen te helpen, waarbij er vaak ineens wel wat gebeurde als ik Nelleke Vedelaar noemde. Het zou mooi zijn als dat met de steun van Eefke zo blijft.”

“Niet alle ellende kan je voorkomen”, nuanceert de wethouder. “Je kan het ook niet alleen: niet Joop, niet de politiek. We moeten het samen doen. Ik kom nu als wethouder terecht in een soort traditie, waarin we als Zwolle mensen niet in dit soort ellende laten zitten. Ik vind het mooi daarin een rol te spelen.” Van Ommen en zijn trouwe vriend Tinus Wolters zeggen dat erg te waarderen en achter de wethouder te staan. Wolters helpt Van Ommen, zodra hij bijvoorbeeld matrassen of beddengoed nodig heeft. Verder is hij actief in Roemenië waar hij onder meer zo’n tachtig huisjes voor de arme bevolking heeft laten bouwen.

Meijerink is al lang als raadslid actief en werkte daarbij veel samen met Nelleke Vedelaar. “Daardoor ben ik vertrouwd met de inhoud van mijn portefeuille, aan mijn nieuwe rol als wethouder moest ik wel even wennen, maar ik vind het heel mooi om dit werk voor de stad te mogen doen. Het voordeel is dat alles behoorlijk op orde is. Er leeft niemand op straat, de zorg is op orde en er worden nieuwe huurwoningen gebouwd. Dat beleid kan ik mooi voortzetten.”