Afbeelding

UWV bestempelt werk in de techniek in de regio als kansrijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Terwijl het aantal vacatures in de techniek toeneemt, groeit het tekort aan technici. Steeds meer vacatures zijn moeilijk vervulbaar. Ook de komende jaren blijft er behoefte aan vakmensen in de techniek. WW’ers kunnen zich daarom laten omscholen naar een beroep in de techniek, vaak met baangarantie. Dat constateert het UWV dat spreekt over een kansrijke situatie in Overijssel en Gelderland Noord.

“Techniek is een belangrijke motor van de economie. Landelijk werken 1,2 miljoen mensen in een technisch beroep. Alleen in de bedrijfseconomische en administratieve beroepen werken nog meer mensen. In het derde kwartaal van 2017 ontstonden er in heel Nederland 61.000 nieuwe vacatures voor technische en bouwberoepen. In Overijssel en Gelderland Noord waren dit er 5.500.”

Marianne Lentz, regiomanager UWV Stedendriehoek en Noordwest Veluwe: “De sector bloeit en er is volop vraag naar technisch personeel. Dat biedt veel perspectief voor werkzoekenden. We moeten deze kansen expliciet onder de aandacht brengen van mensen die werk zoeken om te voorkomen dat het tekort aan personeel verder oploopt. Het aanbod past vaak niet direct op de vraag. De uitdaging is om samen met werkgevers arrangementen, zoals omscholing, te maken waarin mensen die affiniteit hebben met techniek in korte tijd klaargestoomd kunnen worden voor een mooie carrière in een dynamische sector.”

Steeds meer bedrijven hebben moeite om hun vacatures voor technische en bouwberoepen te vervullen. De spanning op de arbeidsmarkt in de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord neemt toe naar ‘krap’ in het derde kwartaal van 2017. Dit betekent dat er weinig kandidaten zijn ten opzichte van het aantal vacatures. Voor werkzoekenden zijn er hierdoor goede kansen op werk. In de bouw is er vooral vraag naar vakspecialisten zoals metselaars, schilders, installateurs en bouwmonteurs. In de industrie en metaal gaat het om cnc-verspaners, machinemonteurs, lassers en procesoperators. Op middelbaar en hoger technisch niveau zijn werkvoorbereiders, calculators en ontwerper-constructeurs moeilijk te vinden.