Afbeelding

Wim Reuvekamp geeft Alzheimer Nederland duwtje in de rug met donatie tijdens bijeenkomst

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Wim Reuvekamp heeft dinsdagavond een cheque ter waarde van 550 euro overhandigd aan Lisa de Kramer van Alzheimer Nederland. Het bedrag is de opbrengst van de verkoop van zijn boek ‘Praatjes’. Daarin treft de lezer een verzameling columns die de Zwollenaar schreef als bestuurslid van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO).

Met het geld van donateurs en acties als deze kan Alzheimer Nederland de strijd aanbinden tegen deze hersenziekte die onder meer leidt tot geheugenverlies en vaak de oorzaak is van dementie. Het is een ziekte die heel veel mensen treft. Reuvekamp benadrukte dat nog maar eens tijdens de uitreiking van de cheque die plaatsvond in het maandelijkse Alzheimer Café in Urbana. “Alzheimer is zo ongeveer volksziekte nummer één”, aldus de Blauwvinger die zelf nog erg scherp van geest is. Jarenlang schreef hij zijn columns voor ouderen over uiteenlopende onderwerpen met veel plezier. Aan alles komt echter een eind en ook heeft Reuvekamp zijn taken als bestuurslid beëindigd.

Ballonnengevecht

Dinsdag nam hij wel deel aan het Alzheimer Café waar mensen die lijden aan de ziekte, maar met name ook hulpverleners, directe naasten en andere belangstellenden elkaar kunnen treffen. Het thema was ‘bewegen’. De daad werd al vrij snel bij het woord gevoegd met een soort van ballonnengevecht. Psychomotorisch therapeut en psycholoog Krista Janzen was gastspreekster en legde uit wat er allemaal gebeurt in ons brein als we bewegen. Want bewegen heeft niet alleen invloed op het lichaam, maar tevens op onze emoties, cognitie (kennisverwerving) en ons sociale leven. Door te bewegen helpen we onze stofwisseling, die op latere leeftijd van zichzelf steeds trager wordt, beter op gang. Op die manier kan het proces van dementie niet worden gekeerd of gestopt, maar wel behoorlijk worden afgeremd. Dat is pure winst. Blijf dus zo lang mogelijk sporten, luidt het devies. Als dat niet meer kan, is het zaak om andere vormen van beweging te benutten. “Beweging is overal te vinden waar we haar zoeken”, aldus Janzen, die met alledaagse voorbeelden kwam, zoals zelfstandig in bad gaan zo lang dat maar mogelijk is. Als naaste of hulpverlener kun je juist ook van waarde zijn door niet te helpen waar dat niet hoeft. “Vraag eens een keer niet of je koffie moet zetten, maar of er koffie is.” Janzen had tevens een ‘handigheid’ paraat waarmee we onze twee hersenhelften met elkaar in contact kunnen brengen. Ze balde haar ene hand samen tot vuist en de ander met uitgestoken wijsvinger en naar boven wijzende duim tot ‘pistool’. Door vervolgens de ene hand zo snel mogelijk te switchen naar de stand van de andere en vice versa breng je de connectie tot stand. Verder legde Janzen uit hoe alzheimer verloopt in wat je kunt zien als het omgekeerde verloop bij de ontwikkeling van een kind. Baby’s hebben aanvankelijk een puur zintuigelijke waarneming. Daarna breekt een periode aan waarin ze spelen met andere kinderen. Dat gebeurt dan naast elkaar zonder (veel) interactie. Om later te ontdekken dat je ook samen met een ander kind of tegen elkaar (competitie) kunt spelen. Dementerende mensen gaan dus terug van complexe vormen van sociaal gedrag naar ‘alleen’. Met zintuigelijk contact als laatste brug. In al deze fases is beweging echter mogelijk. De aanwezigen werd tot besluit gevraagd welke vormen van beweging zij konden bedenken om in elke fase – aangeduid als ‘alleen’, ‘naast’, ‘samen’ en ‘tegen’ de ziekte te vertragen en daarmee het leven zo aangenaam mogelijk te houden.

Nog te bestellen

Alzheimer Nederland liet weten erg blij te zijn met de cheque van Reuvekamp. Het boekje is overigens nog altijd te koop. Het is voor 10 euro te bestellen via wimreuvekamp@home.nl. Het boekje bestellen of afhalen kan ook op het adres Oreganoweg 11. De volgende bijeenkomst van het Alzheimer Café is op dinsdag 20 maart in Urbana van 19.30 tot 21.00 uur.