Afbeelding

Juup Ratering (11) wint gedichtenwedstrijd 4 mei

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De elfjarige Juup Ratering van de Jenapleinschool in Assendorp heeft met haar gedicht ‘veranderen’ de 4 mei-gedichtenwedstrijd voor scholieren gewonnen. Zij mag op 4 mei haar gedicht voordragen tijdens de gedachtenisbijeenkomst en de herdenking in het Ter Pelkwijkpark en de dag erna op het Bevrijdingsfestival Overijssel.

De tweede en derde plaats gingen naar Bram Nijhuis van de Octopus en Luciana de Vries van de Phoenix. Wethouder Michiel van Willigen reikte, bij afwezigheid van cultuurwethouder Jan Brink die wegens ziekte verstek moest laten gaan, de de prijzen uit op vrijdag 20 april in de Oosterkerk.

Van Willigen prees de deelnemers om hun talenten. “Jullie zijn dapper en voorbeelden voor anderen. Het is erg knap om onder woorden te brengen wat de oorlog met mensen, kinderen doet. Doordat jullie het hebben verwoord in een gedicht, snapt iedereen het.” Het landelijke thema van het Comité 4 en 5 mei is dit jaar ‘Jaar van Verzet’. Hier konden de leerlingen in hun gedichten op aansluiten, maar het was niet verplicht.

Het winnende gedicht verwoordt volgens de jury en de wethouder heel mooi wat de oorlog en verzet daartegen met je eigen geweten kan doen. “Soms moet je iets doen wat normaal gesproken niet mag. Zoals bonnen stelen. Verzet is gezond verstand”, aldus van Willigen tegen winnares Juup.

De winnaars ontvingen een boekenbon, een speciaal 4 en 5 mei-speldje en een goodiebag van de gemeente met onder meer een mok, pen en blocnote. Voorafgaand aan de uitreiking mochten de winnaars alvast oefenen om hun gedicht voor te dragen in de Oosterkerk. Ze kregen hierbij tips van de werkgroep Gedachtenisbijeenkomst 4 mei Zwolle, die sinds jaar en dag de gedichtenwedstrijd organiseert.

De drie prijswinnaars mogen hun gedicht op 4 mei voordragen in de Oosterkerk en Juup als eerste prijswinnaar mag daarnaast haar gedicht ook nog voorlezen tijdens de herdenking in het Ter Pelkwijkpark en voor het eerst ook op 5 mei bij het Bevrijdingsfestival. De gedichtenwedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 leverde tachtig inzendingen op. De jury, bestaande uit Kees Smits, Esther Groenenberg, Marieke van Bolderen en Hanneke Poelmans koos de drie beste gedichten.

De gedichtenwedstrijd is onderdeel van de gedachtenisbijeenkomst die de Joodse gemeente Zwolle jaarlijks houdt, de Oosterkerk en het Humanistisch Verbond Zwolle en omstreken om samen stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. Deze bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 4 mei om 18.30 uur, voorafgaand aan de stille omgang die om 19.15 uur vertrekt vanaf De Spinhuisbredehoek, in de Oosterkerk aan de Bagijnensingel 15. Vertegenwoordigers van het gemeente- en provinciebestuur zijn bij de gedachtenisbijeenkomst aanwezig.


De gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de gedachteniswerkgroep 4 mei Zwolle. Aan deze werkgroep nemen deel: vertegenwoordigers van de Oosterkerk, de Joodse Gemeente Zwolle en het Humanistisch Verbond, afdeling Zwolle en omstreken.

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16