Afbeelding

'Conflict in drugsmilieu' leidt tot schietpartij Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – In de Zwolse wijk Stadshagen werd op 24 januari 's nachts met een wapen geschoten op auto's. In een van die auto's zat het mogelijke doelwit van de schietpartij. Nog altijd onduidelijk is wie dat was.

Dat bleek dinsdag uit de eerste regiezitting tegen twee verdachten van die schietpartij. De broers Sayaad A.B. (23) en Azwad A.B. (27) zijn twee van vier personen die in verband met die beschieting zijn opgepakt. Iets voor drie uur die nacht schrokken bewoners van de straat wakker. Er waren schoten afgevuurd en kogels raakten een Nissan Micra, een Citroën C3 en zeker een woning, vlak onder een raam. Voor het Openbaar Ministerie staat vast dat beide heren die nacht in die straat aanwezig waren. Sayaads voertuig was er en zijn mobiel straalde een mast aan vlakbij die straat. Ook Azwad was er, hij woont er immers met zijn vriendin. Hij had een wapenkoffertje met daarin patroonhouders. De munitie die daarbij hoort past bij de hulzen die zijn gevonden op het 'plaats delict.' Azwad was de schutter, zo denkt het OM: hij had kruitresten op zijn handen en mouwen. Beide heren hebben iets te verbergen, zo is het idee. Uit afgeluisterde gesprekken zou blijken dat de heren onenigheid in het drugsmilieu hebben en dat die avond een afrekening plaats zou vinden.

Maar wie was dan het potentiële slachtoffer? De politie dacht het te weten. Het zou een crimineel uit Mijdrecht zijn. Maar die persoon zei niets te maken te hebben met deze beschieting. De broers zitten nog vast maar het OM had er geen problemen mee als Sayaad op vrije voeten kwam. Anders geldt dat voor vermeende schutter Azwad. De man had zelf een goede verklaring voor de kruitresten op zijn handen, zei hij tegen de rechters. Hij had voor het incident een pistool van iemand anders in handen gehad. Ook klopt er niets van dat hij in de cel gezegd zou hebben dat hij iemand zou afknallen zoals ze in Colombia doen. Zijn advocaat verzocht om Azwad op vrije voeten te stellen. Zo zou er een andere verdachte zijn van wie het vermoeden is dat hij de schutter was. Ook de raadsvrouw van Sayaad deed zo'n verzoek. Met haar gingen de rechters mee. Azwad blijft echter vastzitten. Hij kon immers geen verklaring geven voor de kruitresten op zijn mouwen. Hij moet dus niet alleen een pistool in handen hebben gehad, maar die moet ook af zijn gegaan. “Er ligt voldoende bewijs dat een hechtenis rechtvaardigt”, aldus de voorzitter.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak laat nog op zich wachten. Het onderzoek naar de schietpartij is nog in volle gang.