Afbeelding
Eigen foto

Zwolse avond4daagse krijgt dit jaar een schoon en groen karakter

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De jaarlijkse Zwolse avond4daage staat dit keer in het teken van schoon en groen. Naar verwachting gaan van 4 tot en met 8 juni weer zo’n negenduizend wandelaars op pad. Als vanouds kunnen ze kiezen uit de afstanden 5, 10 en 15 kilometer per avond.

In samenwerking met het IVN en ROVA is de Zwolse avond4daagse, de grootste van het land, uitgeroepen tot schone, groene vierdaagse. Dat houdt in dat groepen speciale vuilniszakken krijgen om hun afval in mee te nemen. Verder krijgen scholen bij inschrijving een soort bingokaarten mee die de kinderen onderweg kunnen invullen. Twee klassen kunnen daarmee een dagje Wildlands in Emmen winnen. Ook de vraagstelling voor de ‘bingokaarten’ staat in het teken van natuur en milieu.

Evenals voorgaande jaren starten de groepen ’s avonds weer op twee locaties. Gezien de groei van de stad is de postcode-indeling weer aangepast om de verdeling over de twee startlocaties zo gelijkmatig te maken. Burgemeester Henk Jan Meijer neemt op vrijdag 8 juni het defile af. De organisatie verwacht dat daaraan zo’n tien muziekkorpsen meewerken.

De organiserende Zwolse Wandel Verenigingen (ZWV) vragen ook deze editie veel aandacht voor de veiligheid van de deelnemers. “Als jouw kind daar loopt, wil je ook graag dat het weer veilig thuiskomt. Daarom vragen we overige verkeersdeelnemers rekening te houden met de stoet wandelaars van dit evenement dat vooral heel veel jonge deelnemers heeft”, aldus Hillie Breunis. Ouders en deelnemers worden ook verzocht zoveel mogelijk per fiets naar de startlocaties te komen. En, als het niet anders kan, dat ze zoveel mogelijk samen rijden. “We snappen dat het soms best wel lastig is om op tijd te komen vanwege het vroege tijdstip van vertrek”, zegt Peter van der Molen. “Maar het is altijd druk bij de startlocaties en dat levert stress en huilende kinderen op. Dat is jammer en niet nodig.”

De voorinschrijving van de Zwolse avond4daagse is op 24 mei en op 29 mei van 19.00 tot 20.30 uur in het Wandelhonk 35 aan de Veemarkt. Wie geen vier avonden beschikbaar heeft om te wandelen, kan ook voor één avond inschrijven. Deze deelnemers krijgen dan niet de officiele Avond4daagsemedaille maar een speciaal daarvoor ontworpen ‘Avondtochtmedaille’. Deze mogelijkheid staat ook open voor mensen die zijn/haar kind wil meenemen, maar deze te jong vindt voor de hele vierdaagse. Digitaal inschrijven kan ook via de website zwolle-avondvierdaagse.nl.

Afbeelding
Vrouwenmiddag 'Wat straal je?!' op 1 juni in Zwolle: Opbrengst voor slachtoffers seksueel misbruik in Mali Algemeen 5 mei, 10:25
Afbeelding
Respectvolle Dodenherdenking in Ter Pelkwijkpark (20 foto's) Algemeen 4 mei, 22:47
Afbeelding
Brand bij kledingzaak TrendZ snel onder controle Algemeen 4 mei, 19:31