Nationale voorleeskampioen komt uit Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Tijdens de finale van De Nationale Voorleeswedstrijd las Sarah voor uit ‘De avonturen van Max Kruimel: Superheld op sokken’ van Rachel Renée Russel. De jury was onder de indruk en naast de titel ‘Nationale Voorleeskampioen’ is Sarah ook kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

De winnaar kon het zelf nog niet zo goed geloven: ‘Het is fantastisch, ik had het niet verwacht, er waren zoveel goede bij!’ Sarah van Pruissen zit in groep acht van de Zwolse basisschool de Aquarel. De Zwolse voorrondes, die bij Stadkamer plaatsvonden, doorliep ze soepel en ook de regionale en provinciale voorrondes won ze.

Support
Sarah heeft veel support gekregen van haar klas. Op dit moment is zij met haar klas op kamp en door een probleempje met de bus waren ze bijna te laat voor de finale in Amstelveen. Gelukkig liep het goed af en heeft de klas haar goed aan kunnen moedigen met de yell: ‘Overijssel, Zwolle, Aquarel. Sarah wint die beker wel!’. En dat is gelukt.

Jury
De jury was erg enthousiast over Sarah. Juryvoorzitter Monique Hagen: ‘Waaaaauw, er schuilt in haar echt een voorlezer des vaderlands’. Sarah heeft klein, maar mooi gelaagd voorgelezen. De jury bestond uit Monique Hagen (juryvoorzitter), Jos DeBeij (Koninklijke Bibliotheek), Bibi Dumon Tak (auteur), Lucas van Meerendonk (presentator Jeugdjournaal). De finalemiddag werd gepresenteerd door Klaas van Kruistum (presentator KRO-NCRV).

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de openbare bibliotheken, in Zwolle is dat Stadkamer. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar ook leuk is.