Afbeelding

Historisch erfgoed klinkt door in nieuw klokkenluidersgilde Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD – Zwolle is straks een klokkenluidersgilde rijker. Het Sint Michaëlsgilde, dat als doel heeft om de Zwolse cultuurhistorie in stand te houden, is bezig het gilde op te richten. Belangstellenden die het wat lijkt om historische klokken handmatig te luiden, kunnen zich aanmelden. De bedoeling is dat het gilde in september operationeel is.

Coördinator Bert Dijkink van het Sint Michaëlsgilde en tevens bestuurslid van het Kamper klokkenluidersgilde ‘Geert van Wou’ vindt dat ook Zwolle met haar rijke bezit aan historische torenklokken eigenlijk niet langer zonder een echt klokkenluidersgilde kan. Sinds de tijd dat de meeste Zwolse luidklokken in beweging worden gezet door elektromotoren is het ambacht van het handmatig klokkenluiden bijna verloren gegaan. Om die reden wordt er op dit moment in Europees verband een aanvraag voorbereid om het handmatig luiden van torenklokken te erkennen als Europees Immaterieel Erfgoed. Dijkink: “Je kunt het ook horen. Elektrisch aangedreven luidklokken leveren een nogal mechanisch en vlak klankbeeld. Beheerders van klokkentorens in Nederland en in de landen rondom ons beseffen steeds vaker dat handmatig luiden van hun klokken veel meer muzikale en cultuurhistorische waarde heeft en een zeer waardevolle bijdrage aan het cultuurhistorisch erfgoed van een stad kan leveren. Men vindt daartoe in Nederland meer dan dertig klokkenluidersgildes. Die tref je onder meer in Utrecht, Amersfoort, Groningen, Brielle, Breda, Maastricht, ‘s-Hertogenbosch, Kampen, Zutphen en Elburg.”

Herleving

“Er is in Europa een ongekend grote belangstelling voor de klokken en beiaardcultuur, ontmoetingen en uitwisselingen tussen, klokken- en campanilla-liefhebbers in heel Europa vinden regelmatig plaats en ook op de sociale media (Facebook, red.) is een levendige communicatie tussen steden met klokkentorens. Het zou voor de stad Zwolle goed zijn om op deze wijze ook naamsbekendheid te verwerven en deel te nemen aan deze internationale kring van klokkengelui- minnende torenbezitters”, meent Dijkink. Om dit alles te realiseren gaat het Sint Michaëlsgilde dus een nieuwe stichting oprichten onder de naam ‘Zwols klokkenluidersgilde Sint Michaël’. Dijkink: “Zoals de stadsklokken in het verleden de functie hadden van boodschappers, zeg maar een soort ‘NL alert’ zo kunnen ook vandaag de dag nog de klokken een extra bijdrage leveren aan- en een accent leggen op gebeurtenissen en evenementen. Te denken valt aan alle bijzondere feestdagen, raadsvergaderingen, concerten, festiviteiten en herdenkingen van gebeurtenissen van stedelijk en nationaal belang. Daarnaast bevorderen de aanwezigheid van luidende klokken de maatschappelijke betrokkenheid en de sociale binding binnen de Zwolse gemeenschap. Een klokkenluiders gilde kan daar in hoge mate een bijdrage aan leveren.”

Sponsoren en luiders

Het Sint Michaëlsgilde is nog op zoek naar sponsoren die willen helpen om de stichting-in-oprichting financieel in het zadel te helpen. Ook roept de stichting enige enthousiaste mensen op om zich aan te melden als (aspirant) luider. Het deelnemen als luider aan een klokkenluidersgilde kan vanaf een leeftijd van 16 jaar en is toegankelijk voor vrouwen zowel als voor mannen. Een redelijke gezondheid en een redelijke conditie zijn echter wel belangrijk om als luider te kunnen functioneren. Aangezien het ook gaat om het doorgeven van een erfgoedtraditie zullen zowel senioren als jongeren speciaal worden aangemoedigd om luider te worden bij het Zwols klokkenluidersgilde. Sponsoren en aspirant luiders worden uitgenodigd om contact op te nemen met Bert Dijkink via het mailadres: bertdijkink@hotmail.nl.