Afbeelding

Verdachte schietpartij Biezenknoppen komt op vrije voeten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 27-jarige man die wordt verdacht aan de Biezenknoppen in de wijk Stadshagen meerdere keren geschoten te hebben, komt op vrije voeten. Dat bleek donderdag op de regiezitting in deze strafzaak.

Een opdracht van het Openbaar Ministerie aan de politie nog een keer de Biezenknoppen uit te kammen op zoek naar kogelhulzen, was al niet meer nodig. Tijdens het snoeien vielen twee kogels uit de heg, zei de officier van justitie donderdag. Azwad A.B. werd op 24 januari in zijn huis in Stadshagen aangehouden als de verdachte schutter. Aan de Biezenknoppen werden die avond circa acht kogels afgevuurd. Het onderzoek loopt nog maar een slachtoffer heeft zich tot op heden niet gemeld.

“We hebben geen bloed, geen slachtoffer, geen beelden, geen getuigen. Dat maakt deze zaak bijzonder”, zei de officier van justitie. Iets voor drie uur die nacht schrokken bewoners van de straat wakker. Er waren schoten afgevuurd en kogels raakten een Nissan Micra, een Citroën C3 en zeker een woning, vlak onder een raam. Een bewoner heeft vrijwel de hele tijd vanuit haar raam naar het incident gekeken. Ze zag alleen de schutter. Ook zij heeft nooit een slachtoffer gezien.

De broers Sayaad A.B. (23) en Azwad A.B. (27) zijn twee van vier personen die in verband met die beschieting zijn opgepakt. Azwad zou de schutter zijn, denkt het OM: hij had immers kruitresten op zijn mouwen. De oudste broer zit al enkele maanden vast op verdenking van een poging doodslag. Maar hoewel het onderzoek volop loopt, aldus de officier, blijft de vraag: een poging doodslag op wie dan? “Als ik zie hoe de zaak er nu voor staat en ik moet een inschatting geven dan moet ik er wel rekening mee houden dat het anders kan aflopen dan een veroordeling voor dit feit”, zei de officier.

Dat maakt dat hij zich niet zou verzetten tegen een schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte. Volgens de advocaat is er na maanden onderzoek geen aanwijzing dat zijn cliënt de schutter was. Hij liet een getuige een foto zien van zijn cliënt. “Ik herken deze man niet”, zou de getuige hebben gezegd. Ook de jas die hij droeg was niet de jas van de schutter, zei een tweede getuige. De rechters besloten de hechtenis op te heffen. Mogelijk wordt de zaak in november afgedaan.

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45