Afbeelding
Erik-Jan Berends

Gerrie Meijers verzorgt orgelconcert in Academiehuis de Grote Kerk

Algemeen

BINNENSTAD – Gerrie Meijers bespeelt op dinsdag 31 juli vanaf 20.15 uur het beroemde Schnitger orgel in de Grote Kerk. De toegang bedraagt 10 euro.

Meijers heeft al vaker concerten gegeven op het Schnitger orgel. Het programma is ditmaal geheel gewijd aan de componist Dietrich Buxtehude, de beroemdste vertegenwoordiger van de Noord-Duitse Orgelschool die afstamde van Jan Pieterszoon Sweelinck. Het Barok orgel van de Grote Kerk is volgens kenners uitermate geschikt om het werk van deze componist op te vertolken.

Dietrich Buxtehude is een van de belangrijkste voorlopers van J.S Bach, die in de winter van 1705-1706 vierhonderd kilometer te voet naar Lübeck is gegaan om Buxtehude te zien en horen dirigeren en orgelspelen. Het verblijf in Lübeck betekende zo veel voor Bach dat hij zijn ‘leervakantie’ eigenmachtig verlengde en daarmee zijn baan als organist op het spel zette.

Het programma geeft een rijke afwisseling van muzikale intenties en een beeld van het bijzondere en rijke oeuvre van de componist. Buxtehude verklankt het grote gebaar in zijn wervelende Toccata’s en groots opgezette Te deum Laudamus, het kleine gebaar in de verfijnde korte koraalbewerkingen en de melancholie, opgeroepen door een eeuwig doorgaand thema, laat zich zien en horen in de monumentale Ciacona en Passacaglia.