Afbeelding

Dag van Herstel in gevangenis Zwolle met optreden van Ronnie Flex

· leestijd 1 minuut Algemeen

Om gedetineerden te stimuleren om te werken aan hun herstel wordt op donderdag 4 oktober de Dag van Herstel gehouden in de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle. Onder andere de succesvolle rapper Ronnie Flex en een ex-gedetineerde komen naar de Zwolse gevangenis om de tijdelijke bewoners te inspireren een positieve draai te geven aan hun leven.

Op het programma tijdens de Dag van Herstel staan diverse workshops. Onder andere bedoeld om gedetineerden op weg te helpen met het aanpakken van een verslaving, het herstellen van hun sociale netwerk of het herstellen van het contact met hun slachtoffer.

Ronnie Flex verzorgt op de Dag van Herstel twee optredens. Voor mannelijke en vrouwelijke gevangenen. De rapper, die een aantal nummer 1-hits achter zijn naam heeft staan, treedt belangeloos op. “Hij vindt het belangrijk om betrokken te zijn bij de maatschappij en vindt dat iedereen daar onderdeel van uitmaakt. Dus ook gedetineerden”, zo laat zijn management weten.

Ex-gedetineerde
Een andere opvallende genodigde is ex-gedetineerde Henk, die zelf enkele jaren heeft vastgezeten in PI Zwolle. Hij is inmiddels weer vrij man en zet zich via onder andere vrijwilligerswerk op een positieve manier in voor de maatschappij. Binnenkort krijgt hij een betaalde baan. Tijdens de Dag van Herstel hoopt hij gedetineerden te kunnen inspireren om al tijdens hun verblijf in de gevangenis stappen te zetten op weg naar herstel.

Henk vertelt: “Ik heb een straf gehad, terecht. Ik weet waar je tegenaan loopt in de gevangenis, maar vooral ook wanneer je er weer uit komt. Zelf ben ik bijvoorbeeld al tijdens mijn detentie begonnen om goede afspraken te maken over het aflossen van mijn schulden en heb ik praktische zaken, zoals mijn DigiD, in orde gemaakt. Vanuit de PI kreeg ik de vraag of ik als ervaringsdeskundige mijn verhaal wil doen en tips wil geven tijdens een workshop. Als ik op die manier gedetineerden kan helpen, doe ik dat graag.”

Escaperoom
Gedetineerden kunnen op 4 oktober ook een escaperoom bezoeken. Niet om te ontsnappen uit de Zwolse gevangenis, maar wel om de soms lastige puzzel te kunnen leggen op weg naar herstel. Ze worden via diverse opdrachten uitgedaagd om samen te werken én hun eigen rol te pakken bij het werken aan herstel richting zichzelf, hun relaties, hun slachtoffer en de maatschappij.

Alie Ytsma, als trainer terugkeeractiviteiten werkzaam in de penitentiaire inrichting Zwolle, kijkt uit naar de Dag van Herstel. “We hebben in de gevangenis veel aandacht voor herstelgericht werken. Personeel en allerlei organisaties en instanties staan klaar om gedetineerden te helpen met hun herstel en ze aan te moedigen om stappen te zetten op dit gebied. Uiteindelijk zijn ze zelf verantwoordelijk voor een verandering in hun leven. Met de Dag van Herstel hopen we ze te inspireren en motiveren om hiermee aan de slag te gaan.”