Afbeelding

Theatermiddag over Nederlands-Indië

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zeventig jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië staat het koloniale verleden van Nederland volop in de belangstelling. Zondag 11 november wordt er met ‘De Indië Monologen’ een theatermiddag over dit verleden gehouden in Schouwburg Odeon.

Het programma wordt geregisseerd door Bo Tarenskeen, die zelf Indische Nederlander van de derde generatie is. Volgens hem heeft elke generatie zo zijn eigen band met Nederlands-Indië. "Wat de eerste generatie meemaakte daar wordt over gezwegen. De tweede generatie beschermde vaak hun ouders door niets te vragen en de derde generatie begint zich dan opeens te roeren en stelt vragen die de tweede niet gesteld heeft."

Gedeelde geschiedenis

In ‘De Indië Monologen’ vertellen verschillende bekende Nederlanders met Indische achtergrond wat dit voor hen betekent. Een concept dat is geïnspireerd op de ‘Vaginamonologen’, vertelt Tarenskeen. "Die gaven verschillende perspectieven op wat het betekent om vrouw te zijn. Dat proberen we nu ook met Indië te doen, wat betekent het en hoe is het om Indisch te zijn? Ik denk dat het voor heel veel derde generatie kinderen, mensen met Indische partners of vrienden een geweldige manier is om onze gedeelde geschiedenis te leren kennen." Bang zijn voor een zware middag hoeft niet, volgens Tarenskeen. "Ik probeer in elke editie zowel de heimwee en verlangen naar die mooie tijd, als ook het politieke perspectief aan bod te krijgen. Als die verschillende perspectieven naar buiten komen is de avond wat mij betreft geslaagd.".

De Indië Monologen

Elke voorstelling van ‘De Indië Monologen’ verschijnt een andere combinatie van deelnemers op de planken. In de editie die in Zwolle wordt opgevoerd zijn dit Yvonne Keuls, Herman Keppy, Ronald Douglas en Ellen Deckwitz. Alle vier bekende Nederlandse schrijvers, musici en/of prominenten uit de wereld van de media, journalistiek en politiek; allen met een Indische achtergrond of sterke betrokkenheid bij de geschiedenis van Nederlands-Indië. Vaste muzikale kern van ’De Indië Monologen’ zijn zangeres Astrid Seriese en gitarist Erwin van Ligten.

Aanvang 16.00 uur.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.