Afbeelding
Eigen foto

VG Sport zoekt vrijwilligers voor de zwemuren

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Gehandicapten sportvereniging VG Sport is dringend op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het wekelijkse zwemmen. “Ze hoeven alleen mee te zwemmen en helpen de veiligheid te bewaken”, vertelt bestuurslid Leendert Versseur. “Iets verzinnen of voorbereiden is niet nodig.”

VG Sport telt ongeveer 160 leden die wekelijks aan zes activiteiten kunnen deelnemen: zwemmen, sport & spel, kegelen, darten, dansen en jeu de boules. “Het gaat om mensen met een geestelijke beperking. Hun niveau is veelal net te laag om zich aan te sluiten bij een G-afdeling van een reguliere sportvereniging”, aldus Versseur. De deelnemers genieten volgens hem erg van het sporten. “Ze zijn even uit de instelling en ze gaan vooral ook voor de sociale contacten.”

Ongeveer tachtig leden gaan iedere zaterdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur zwemmen bij On Campus bij Hogeschool Windesheim. Daar wordt zowel het wedstrijdbad als het therapiebad benut. “In het therapiebad gaat het vooral om therapie en ontspannen”, legt Versseur. uit. “In het wedstrijdbad wordt wel een lichte instructie gegeven met spelvormen en zwemslagen. De deelnemers moeten daar wel een zwemdiploma hebben. Bij beide baden zijn instructeurs aanwezig.” De taak van de vrijwilligers is vooral mee te zwemmen en contact te maken. Versseur: “Ze kunnen wat aanwijzingen geven, eens een bal toegooien of helpen met het aandoen van kurken. Ondertussen helpen ze de veiligheid te bewaken. We hebben ongeveer een vrijwilliger op vier deelnemers. Maar als iemand epilepsie heeft, hebben we een-op-een begeleiding nodig.”

Het seizoen loopt tot half mei, waarna VG Sport in de zomer nog wat tandemtochten organiseert. De sportvereniging draait volledig op vrijwilligers, die dus volgens Versseur moeilijk zijn te vinden. “Dat terwijl de doelgroep zo dankbaar is. Van de onbevangenheid, naiviteit en verhalen van deze mensen kunnen we nog veel leren. Ook de huidige vrijwilligers zijn erg enthousiast en komen uit alle lagen van de bevolking: van student tot mensen die net zijn gestopt met werken.” Naast het zwemen, kan ook het onderdeel sport & spel op dinsdagavond nog vrijwilligers gebruiken.

Versseur merkt dat de bezuinigingenin de zorg hun weerslag hebben op de deelname van de mensen aan de sportactiviteiten. "Begeleiders bij de tehuizen zijn onwijs druk en clienten naar activieiten brengen, brengt extra werk met zich mee. De tehuizen kunnen uiteindelijk zelf bepalen waar de budgetten naartoe gaan. Uiteraard hopen we dat de clienten van het voor hen zo belangrijk sporten kunnen blijven genieten."

Wie vrijwilliger wil worden bij VG Sport kijkt op www.vgsportzwolle.nl of belt (038) 453 33 71.