Afbeelding
Pedro Sluiter

Expositie Struikelstenen in Stadkamer moet de herinnering levend houden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ASSENDORP – In Stadkamer is woensdag de expositie ‘Struikelstenen’ geopend. Locoburgemeester René de Heer verrichtte de opening in aanwezigheid van de Duitse ambassadeur Dirk Brengelmann. De struikelstenen zijn gedenktekens voor mensen die in de oorlog zijn verdreven of vermoord.

“De aanwezigheid van de ambassadeur van Duitsland zegt veel over de zorgvuldigheid waarmee de Duitse bevolking met haar geschiedenis omgaat”, sprak De Heer. “In het mooie verhaal van Zwolle zit ook een stuk verdriet en dat is die van het wegvoeren van de joden in de Tweede Wereldoorlog. Met de Struikelstenen krijgen ze hun naam weer terug. Het is belangrijk de geschiedenis levend te houden, zeker nu de vrijheid weer onder druk staat, het antisemitisme de kop weer opsteekt en vluchtelingen in bootjes de zee oversteken. Daarom betrekken we in Zwolle veel jongeren bij herdenkingen en bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival Overijssel.”

“Inmiddels liggen er meer dan zeventigduizend struikelstenen in 21 Europese landen, waarvan 4.500 in Nederland”, vertelde de Duitse ambassadeur. “Kan dit kleine plaatje iets zeggen over de zes miljoen Joden die zijn vermoord? Ja, het is ontroerend te zien dat familieleden van heel ver komen naar de plaatsen om hun familie te herdenken. Of als vrienden of bewoners van het huis het initiatief nemen tot het plaatsen. Elk slachtoffer is het waard om te worden herdacht.”

“Wie zijn geschiedenis niet kent, kan het heden niet snappen. Het is als een boom zonder wortels die omvalt bij een zuchtje wind”, sprak Jaap Hagedoorn van de Stichting Stolpersteine Zwolle. “De verhalen kennen we als we zelf het initiatief nemen een boek te lezen. Met de struikelstenen wordt men onverwachts herinnerd aan de geschiedenis. Dat het gaat om `eigen mensen`, dat we het ook zelf waren die deze slachtoffers uitleverden aan moordenaars en de schaal waarop is gemoord. Feit is dat uitsluiting en racisme onherroepelijk leiden tot moord. In Zwolle gaat het om meer dan 450 joden. Er zijn al straten waar meer dan tien struikelstenen liggen. Het kan niet anders dan dat alle Zwollenaren te maken hadden met joodse buren, kennissen en collega`s. Met deze herinnering wordt de gruwelijkheid tastbaar. Ook dat achter de lijn van de geschiedenis altijd de mens schuilgaat."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 5 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 18 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden