Afbeelding
Robijn Bults

Bekijk het programma van het Wereldberoemde Verhalenfestival

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD – Zwolle heeft er, als onderdeel van Winters Zwolle, een nieuw winterfestival bij: het Wereldberoemde Verhalen Festival. Organisator Rob Bults zet het evenement in acht weken neer. “Wie de 33 voorstellingen wil zien, kan dat alleen hier. Ze zijn allemaal nieuw gemaakt en uitsluitend voor dit festival”, benadrukt hij.

De voorstellingen zijn van 21 tot en met 23 december te zien op diverse plaatsen in de Zwolse binnenstad in gewelfkelders, winkels, achtertuinen, musea en huiskamers, op verstopte pleintjes, bordessen, in de synagoge en musea. Bults:“Heel bijzonder, ja uniek, vind ik dat de HEMA en Hudson’s Bay hun medewerking hebben toegezegd aan dit nieuwe festival. Ook op die locaties zijn voorstellingen te zien.”

Naast zeventien losse voorstellingen kent het festival vier routes, die bezoekers onder begeleiding kunnen lopen: een kinderroute met drie voorstellingen, een themaroute met vier voorstellingen en een spooktocht (12 jaar en ouder) met vijf voorstellingen en een muziekroute die iedere dag anders is van samenstelling. “Alle optredens duren vijftien minuten”, legt Bults uit. “De themaroute gaat over het lot/toeval, de spooktocht wordt begeleid door vertellers en bij de muziekroute spelen de muzikanten stukken van wereldberoemde artiesten.” Op zaterdag en zondag kunnen bezoekers met een dagkaart van 5 euro naar de zeventien losse voorstellingen. Na afloop mogen ze nog wat extra’s ‘in de pet’ doen als de voorstelling hen meer waard is geweest.

De komst van het nieuwe festival vloeit voort uit de behoefte van Bults, ook organisator van Zwolle Unlimited, aan een groot winterevent. “Met het Wereldberoemde Verhalen Festival heb ik nu een pendant: een festival begin juni en een eind december, mooi verdeeld, twee per jaar. Met het vertrek van Sander Dol bij Winters Zwolle viel er een gat en daar kon ik mooi inspringen.” Een gelukkige bijkomstigheid was het thema van het IJsbeeldenfestival ‘Wereldberoemde Verhalen’, waarop de organisator mooi kon aansluiten. “Het is wel bekend dat ik graag hoogwaardige culturele festivals organiseer: niet voor de culturele elite, maar voor een breed publiek.” Het laagdrempelige zit al in de naam van het festival, vindt hij. “Het is tweeledig: ergens ken je de verhalen en bovendien worden ze kort en op een unieke manier gebracht, zodat je ze gemakkelijk kan proeven of proberen.” Een andere motivatie van de organisator is dat zoveel mogelijk makers uit de stad komen. “Zwolle is een creatieve stad en ik vind het belangrijk dat deze mensen de kans krijgen zich ook in de stad te profileren. Het Wereldberoemde verhalen festival is geen vertelfestival, maar een makers-festival. Bezoekers zien en horen bijvoorbeeld ook dans, theater, storytelling, muziek en visual arts. Ik vind het heel bijzonder dat zo’n vijftig artiesten direct hun medewerking hebben toegezegd.”

Zes meesters hebben de concepten van de makers bekeken en ieder heeft voorstellingen geadopteerd. Boudewijn Koops, Elout Hol, Jolmer Versteeg, Germa Scholte, Jules van Rijn/Douwe Dijkstra en Corien Fijken begeleiden de artiesten. De gebrachte verhalen komen uit het Oude Testament, zijn sprookjes of bijvoorbeeld bekend van een tv-serie. Om er een paar te noemen: het scheppingsverhaal, Alleen op de wereld, Pinokkio, de Rode Schoentjes of de Drie Biggetjes.

De centrale punten voor het festival zijn het Grote Kerkplein – het vertrekpunt van de routes – en het Broerenkerkplein. Kaarten voor de routes en losse voorstellingen zijn zowel online (www.winterszwolle.nl) als op de festivalterreinen verkrijgbaar. Op het Broerenkerkplein valt meer te beleven en dan met name in de vorm van muziek.

HET PROGRAMMA

Theaterroute (lot of toeval?)

De tuinman en de dood (Theater Nora)
Esther (Elisabeth Daniel)
De Alchemist (Toos Ligtenberg)
Reis om de wereld in 80 dagen (Theater de Makkers)

Kinderroute (4 tot 12 jaar)

Het Ezeltje (Barbara Raap)

Het penseel van de nachtburgemeester (Jeroen van Doornik)

Alleen op de wereld (Jules van Rijn)


Losse voorstellingen


Rembrandt (Hilke ten Duis)
Arianna a Naxos (Eline Visscher)

Icarus (Elize Kuiper)
De Rode Schoentjes (DIFF Dance Centre)

De drie biggetjes (Mariange Schilham & Protoon Music)

Sint Michaël en de draak (JP de Kam)
Alice in Wonderland (B-united van Dansschool Bruinewoud)

Midsummer night’s dream (Jeugdtheaterschool Zwolle)

Und jetzt .... Kabarettttt! (Annemiek van Bussel en Erik Raayman)
Roodkapje (The Alluring Ajettes)

Lilith’s Lucifer (Miriam Voortman)

De toren van Babel (Silas Neumann)

Je Moeder! (Romeo & Julia) (Theatergroep Jut&Jul)
Het verhaal van Tareq (Het Medan Trio ft. Timon Vader)

Blauwbaard (Opus Personae)

Lorelei (Marthe van Bronckhorst)
Het scheppingsverhaal (Rosalie Anne)

Midwinter Spooktochtroute (12+ en volwassenen)

Let op! Niet geschikt voor kinderen onder de 12. Nachtmerries zijn bij de toegangsprijs inbegrepen.

Muziekroute(s) (alle leeftijden)

Muziekroute vrijdag

Hank Williams, gespeeld door de Blue Grass Boogiemen & Tim Knol
DoeMaar, gespeeld door Geert Leurink en Gertjan van der Weerd.
Carol King, gespeeld door Esther Groenenberg en band.

Neil Young, gespeeld door Harvest

Muziekroute zaterdag

Bob Dylan en Classic X-mas songs, gespeeld door Tangerine
Joni Mitchell, gespeeld door Vera van de Poel

Herman van Veen, gespeeld door Stephanie Struijk

Stevie Wonder, gespeeld door Aïrto

Muziekroute zondag


Billy Holiday (Lady D), gespeeld door stichting Jazz

Radiohead, gespeeld door Inge van Calkar

Raymond van het Groenewoud, gespeeld door Wim Holsappel

David Bowie, gespeeld door Dries Bijlsma