Afbeelding
Gemeente Zwolle

Gemeente en ROVA beginnen proef met nestkasten tegen eikenprocessierups

· leestijd 1 minuut Algemeen

HOLTENBROEK - De gemeente Zwolle is, samen met ROVA, woensdag een proef begonnen tegen de eikenprocessierups. Met de proef wil de gemeente en ROVA de rupsen bestrijden met behulp van hun natuurlijke vijanden: koolmeesjes en pimpelmeesjes.

Om de meesjes op de goede plek te krijgen, zijn veertig nestkasten opgehangen aan de eiken aan de Zwartewaterallee, tussen de Mozartlaan en de Rijnlaan. Om de start van de proef te markeren, plaatste wethouder William Dogger de eerste nestkast aan een boom aan de Zwartewaterallee.

“De eikenprocessierups zorgt in Nederland van half mei tot augustus voor ongemak”, aldus de wethouder. “Na contact met de brandharen kan men klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen krijgen. Ondertussen, zijn we als gemeente steeds op zoek naar duurzame oplossingen voor het beheer van het groen en de buitenruimte. Zo zorgen we ervoor dat de openbare ruimte in Zwolle niet alleen schoon en veilig is, maar ook aantrekkelijk voor dieren en planten.”

In heel Nederland is voglens de gemeente de overlast door de eikenprocessierups sterk toegenomen. “Ook in Zwolle was de eikenprocessierups dit jaar op veel meer plekken aanwezig dan in de voorgaande jaren en heeft ROVA veel werk moeten stoppen in het bestrijden van de rupsen. De stijging van de temperatuur van de aarde en het ontbreken van voldoende natuurlijke vijanden zijn de belangrijkste oorzaken van de sterke toename van de plaagdruk.”

De nestkastjes zijn verwaardigd uit het Zwolse essenhout. Het hout is afkomstig van de essen die vanwege de essentaksterfte in de winter 2017/2018 moesten worden gekapt. ROVA zorgt voor het ophangen van de nestkasten met oude binnenbanden van fietsen. De binnenbanden krijgen daarmee een tweede leven. Door binnenbanden te gebruiken om de kasten op te hangen, worden er geen spijkers in de bomen geslagen. ROVA hangt de kasten op en zal het jaarlijkse onderhoud op zich nemen.

Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 14 uur geleden