Afbeelding
Erik-Jan Berends

Inwoners van Zwolle kunnen ideeën indienen voor profielschets nieuwe burgemeester

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Zwolle krijgt dit jaar een nieuwe burgemeester. Henk Jan Meijer stopt op 30 augustus, na negentien jaar burgemeesterschap. Inwoners van Zwolle hebben tot 27 januari de gelegenheid om hun wensen voor de nieuwe eerste burger kenbaar te maken.

Dat Meijer het burgemeesterschap zo lang heeft vervuld, is best uitzonderlijk volgens Gerdien Rots. Zij is voorzitter van de vertrouwenscommissie die de nieuwe benoeming voorbereidt. “Het zegt veel over hoe hij is verbonden met de stad en steeds meer betrokken is geraakt, maar ook hoe de stad hem is gaan waarderen. Bovendien zegt het iets over de stabiliteit van het bestuur in Zwolle. We staan nu open voor een nieuwe periode en dat is ook goed. We laten ons verrassen.”

Als voorzitter van de grootste fractie (ChristenUnie) - ‘dat is vrij gebruikelijk’ - is Rots eind november benoemd als voorzitter van de vertrouwenscommissie. In de commissie zitten alle acht fractievoorzitters van de Zwolse politieke partijen. De commissie bereidt de benoeming van de nieuwe burgemeester voor, die uiteindelijk wordt bekrachtigd door de voltallige gemeenteraad. De vertrouwenscommissie wordt bijgestaan door drie adviseurs. Namens het college van burgemeester en wethouders is dat René de Heer. De overige twee zijn gemeentesecretaris Ingrid Geveke en Arthur ten Have is ambtelijke secretaris. De adviseurs hebben geen stemrecht.

“In het hele proces van de benoeming speelt Commissaris van de Koning Andries Heidema een grote rol”, legt Rots uit. “De sollicitaties komen bij hem binnen en hij voert de eerste gesprekken met de kandidaten. Daaruit maakt hij een selectie die hij aan de vertrouwenscommissie voorlegt. Met deze mensen gaat de commissie in gesprek. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties legt de voordracht van de gemeenteraad voor aan de ministerraad, waarna de koning de nieuwe burgemeester benoemt. De beëdiging is uiteindelijk weer door de Commissaris van de Koning.”

Rots vindt het een zorgvuldig opgebouwde procedure die bij alle gemeenten wordt toegepast. De eerste opdracht van haar commissie is het opstellen van een profielschets, waarvoor inwoners hun wensen voor de nieuwe burgemeester kenbaar kunnen maken. “Dat kunnen ze doen door de vragenlijst in te vullen op www.zwolle.nl/mijnburgemeester”, vervolgt de voorzitter. “Aan het einde staat ook een open vraag, waar extra wensen kenbaar gemaakt kunnen worden. Wie niet over een computer beschikt of op papier wil reageren, kan dat doen op kaartjes die bij de vier vestigingen van Stadkamer en op het Stadskantoor liggen. Inwoners uit het Burgerpanel, die regelmatig hun mening wordt gevraagd, worden ook benaderd met een vragenlijst. Verder gaan enquêteurs mensen persoonlijk benaderen in de winkelcentra van Stadshagen, Holtenbroek en Zwolle-Zuid. En tot slot houden we een ontbijtsessie met functionarissen die veel direct met de burgemeester te maken hebben.” Uit deze vijf stappen wordt een profielschets opgesteld die op 11 maart door de gemeenteraad – in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning - wordt goedgekeurd.

“Een heel mooi, interactief proces”, noemt Rots het. De vertrouwenscommissie gaat alle binnengekomen informatie bundelen en haalt daar de rode draad uit. Rots: “Daaruit proberen we te formuleren wat de ziel van Zwolle is, zodat we de kandidaat vinden die echt past bij Zwolle en aansluit bij de bevolking: een persoon die hier goed kan aarden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties publiceert de profielschets in de Staatscourant, waarna kandidaten kunnen solliciteren.”

Dat er in de stad al volop over kandidaten wordt gespeculeerd, noemt ze interessant. “Er is nog helemaal geen vacature opengesteld, dus er is ook nog helemaal niemand in beeld. Wij praten sowieso niet over personen. Nu is aan de orde de input van inwoners en functionarissen die we echt laten meetellen. Afhankelijk van de daaruit voorvloeiende profielschets zien we wel welke personen daar bij passen.” De politieke kleur van de kandidaat staat volgens haar ook open. “In het verleden werd daar meer naar gekeken. Toen had je ook nog gemeenten met een heel dominante politieke kleur. Het palet is nu veel breder geworden. Zo veel in grootte verschillen de politieke partijen in Zwolle ook niet van elkaar.”

De gemeenteraad probeert in de laatste vergadering voor het zomerreces de voordracht van de nieuwe burgemeester te doen. Meijer neemt op 30 augustus afscheid, waarna zijn opvolger gauw mogelijk aan de slag kan. In het hele proces krijgt de huidige burgemeester zelf ook nog de gelegenheid zijn visie voor een opvolger te geven en om aan te geven welke uitdagingen er de komende tijd voor de stad liggen.

Meer informatie over de zoektocht naar en de benoeming van de nieuwe burgemeester is te vinden op www.zwolle.nl/mijnburgemeester. Meepraten op de sociale media kan via #mijnburgemeester.