Afbeelding

OM heeft geen bewijs in zaak schietpartij Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Het heeft er alle schijn van dat de broers Al-B. betrokken waren bij de schietpartij in de Zwolse wijk Stadshagen een jaar geleden, en dat het zich afspeelde in het drugsmilieu. Ondanks uitgebreid onderzoek is de recherche er niet in geslaagd genoeg bewijs boven tafel te krijgen. Er heeft zich zelfs geen slachtoffer gemeld.

De officier van justitie zag voor de rechtbank in Zwolle geen andere keus dan vrijspraak te vragen voor A. Al-B (28) en S. Al-B. (24). De oudste zou wel vier maanden cel moeten krijgen voor het bezit van acht patronen en drie patroonhulzen. Zijn broertje kan eraf komen met veertig uur werkstraf: dat is alleen voor het doorzagen van de kooiconstructie in zijn Fiat Panda, waardoor een verborgen ruimte is gecreëerd. Buurtbewoners van de Biezenknoppen schrokken in de nacht van 24 januari wakker van een schotenreeks en geschreeuw op straat. De politie was snel ter plaatse, maar had het nakijken: geen verdachten of mogelijke doelwitten te zien. Op straat en voor de huizen zijn wel acht patroonhulzen gevonden. De 28-jarige verbleef bij zijn vriendin in dezelfde straat en werd naar eigen zeggen ook wakker van het schieten.

Toch werd hij de volgende ochtend aangehouden. De auto van zijn jongere broer stond verderop in de straat en in zijn eigen auto werd de munitie gevonden van hetzelfde kaliber als van de patroonhulzen die op straat waren achtergebleven. En ook de 28-jarige had een verborgen ruimte in zijn auto. Bij hem thuis werden twee geldtelmachines gevonden (wat wijst op drugshandel) en een zogenaamde GPS-tracker. Bovendien zaten er schotresten op zijn hand, zes uur na de schietpartij. Niet zo lang voor de schietpartij controleerde de politie toevallig op een carpoolplaats bij Zwolle een verdachte auto. Daarin zaten twee mannen uit Mijdrecht, met een druggerelateerd verleden. Mogelijk waren zij naar Zwolle gekomen om een conflict in het drugsmilieu te beslechten en mogelijk waren zij het beoogde doelwit, zo is de veronderstelling van justitie, mede op grond van afgeluisterde gesprekken, onderzoek van telefoongegevens en een anonieme melding.

De oudste broer had kort voor de schietpartij op zijn telefoon ook gezocht naar verdachte termen, zoals liquidatie, GPS-tracker, Uzi-wapen en beveiliging. ‘Pure interesse’ verklaarde A. Al-B. De schiethand kon gekomen zijn omdat hij een dag eerder bij een niet nader te noemen persoon een wapen had doorgeladen om te testen. Verder wist hij van niets: de munitie moet door anderen in zijn auto zijn gelegd, beweerde hij. De mannen uit Mijdrecht kent hij niet. Zijn broertje was niet naar de zitting gekomen.

Uitspraak van de rechtbank over twee weken.