Visual merchandiser Nikki ten Zijthof plaatst De Oude Gaper terug in de winkel
Visual merchandiser Nikki ten Zijthof plaatst De Oude Gaper terug in de winkel Erik-Jan Berends

Beeld van De Oude Gaper krijgt weer een plek in voormalige drogisterij aan de Diezerstraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD – Veel Zwollenaren kennen nog het beeld van De Oude Gaper aan de gevel van de voormalige drogisterij aan de Diezerstraat 14. Na een lange periode in de kelder is het bekende beeldmerk vorige week teruggeplaatst in de winkel.

‘Hoe leuk is het als De Oude Gaper weer te zien is in de Diezerstraat?’, vroegen Carl Borst, adviseur monumentenzorg van de gemeente Zwolle, en een stadsgids zich begin deze maand af. Bij een bezoek aan de huidige kledingwinkel Scotch & Soda bleek dat het beeld in de kelder stond. De twee Zwollenaren kregen het snel voor elkaar dat het een plek in de winkel kreeg. “We staan er achter, omdat we het vinden passen in dit monumentale pand. Bovendien krijgen we er mogelijk ook meer mensen door in de winkel”, reageert assistent fashion host Marieke Voskamp. Zelf woonachtig in een historisch pand in Deventer zegt ze zelf ook te zijn geïnteresseerd in geschiedenis. In de kledingzaak is het oude interieur van de apotheek nog te herkennen, waaronder de toonbank en een laadjeskast. “We merken dat mensen dat leuk vinden”, vervolgt Voskamp. “Vooral tijdens vakantieperiodes zien we toeristen en dagjesmensen die binnen komen kijken en foto’s maken. Nu we De Oude Gaper weer een plek hebben gegeven, zijn we erg benieuwd wat de reacties zijn.”

Wie meer wil weten over de historie van De Oude Gaper, sinds 1782 gevestigd aan de Diezerstraat, kijkt bij ONzichtbaar Zwolle maandag 28 januari in weekblad de Swollenaer op pagina 34.