Afbeelding

Rechtbank geeft celstraffen voor nepaanslag Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De rechtbank acht het aannemelijk dat de mislukte aanslag op rapper Makka in Stadshagen in scene is gezet. Twee verdachten zijn dinsdag niet voor de aanslag maar alleen voor het plegen van openlijk geweld en wapenbezit veroordeeld.

Ze kregen beide 180 dagen cel waarvan 43 dagen voorwaardelijk. De rechters noemen de nepaanslag een 'verwerpelijk toneelstuk'. Op 13 augustus werd de general van de club, bekend als rapper Makka, 's avonds voor zijn woning in Stadshagen door twee mannen aangevallen. De aanval is opgenomen op een van de camera's die het vermeende slachtoffer aan zijn gevel had hangen. Te zien is hoe een van hen een pistool richt op het slachtoffer. Zijn vriendin ziet in huis de beelden en belt geschrokken de politie. Een getuige noteert het kenteken van de vluchtauto waarna de 21-jarige Marcus S. uit Weesp wordt aangehouden. In de auto ligt de telefoon van de tweede verdachte, de 24-jarige Dennis O. uit Groningen. O. blijft gedurende het onderzoek voortvluchtig. Eind vorig jaar legden beide verdachten een verklaring af. Daaruit blijkt dat het Makka was die de hele aanslag in scene heeft laten zetten.

Volgens S. was dit alles vanwege een publiciteitsstunt. De rapper maakte eerder een nummer dat draaide om de moord op een oom van hem. Door de mislukte aanslag te filmen moest lijken alsof de dader van die moord, een neef van Makka, hem had aangevallen. De rechtbank noemt dit scenario van de twee verdachten geloofwaardig. De celstraf is voor het openlijk geweld. Geschrokken buurtbewoners in Stadshagen wisten niet dat de aanslag nep was. Bovendien is hierbij een echt wapen gebruikt. De aangever is op de stoep door verdachten met geweld tegen de grond gewerkt. Een van hen richtte een vuurwapen en maakte een beweging alsof hij het pistool doorlaadde. Tegen de twee was zes maanden cel geëist. Het OM maakte eerder bekend mogelijk stappen te ondernemen tegen rapper Makka.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30