Afbeelding
Ruud Elshof

De Zevensprong en partners maken omgeving groener met groeimodel

· leestijd 1 minuut Algemeen

STADSHAGEN – De start van het nieuw te realiseren Groene Knooppunt heeft vrijdag plaatsgevonden op De Zevensprong. Een upgrade van het schoolplein van de basisschool aan het Mannagras wordt aangegrepen om ook de omgeving een groene impuls te geven.

Dat gebeurt mede in samenwerking met andere partijen uit de directe omgeving, laat De Zevensprong weten bij monde van directeur Clarina Streuer en Ruud Elshof. Streuer: “We zoeken verbinding met de Stadshoeve, het Zonnehuis, wijkbewoners, Travers jongerenwerk, studenten van Cibap, Windesheim en Saxion. Het zou jammer zijn als we hier iets gaan doen wat tweehonderd meter verderop al gebeurt. Je kunt elkaar veel beter aanvullen.”

Dit gaat er gebeuren

Maar wat gaat er precies gebeuren? Allereerst wordt het schoolplein zelf aangepakt vertelt Streuer. “Er komt een nieuw buitenleslokaal in de vorm van een amfitheater. De afwatering vanaf het dak van de school verloopt straks via een beekje, lopend vanaf het amfitheater naar de Wetering.”

Elshof vult aan: “In deze waterloop komen spelelementen, zoals dammetjes. Op die manier leren kinderen al vroeg iets over waterbeheer.” Een en ander gebeurt in fase 1. In een later stadium komt er een Bloementuin, waar bijvoorbeeld ook de ouderen van verpleeghuis het Zonnehuis van kunnen genieten.

Sociale samenhang

Er is doelbewust gekozen om niet voor alleen groen te kiezen, maar om ook de sociale samenhang in de wijk te vergroten. Educatie en het stimuleren tot beweging zijn belangrijke elementen. Verder voorziet het plan in een aantal visuele en praktische verbeteringen. Op het lijstje staat nog een nieuwe fietsenstalling. “Dat wordt zo aangelegd dat het opgaat in de omgeving”, aldus Elshof. Streuer benadrukt dat bewust is gekozen voor een gefaseerde aanpak. Een groeimodel, dus waarbij de school kan zien of het plan zo uitwerkt als gewenst. Heel bijzonder, zo stelt Elshof, is de samenwerking met SensHagen. “In de wijk Stadshagen worden via sensoren op tal van plekken metingen verricht aangaande onder meer de CO2-uistoot, de hoeveelheid fijnstof in de wijk en luchtvochtigheid. De Zevensprong speelt daarin een cruciale rol met de sensoren die er op het dak staan.”

Data delen

De gegevens van SensHagen worden gedeeld met weersinstituut KNMI en het RIVM. Binnen het project om de eigen omgeving groener te maken wordt samengewerkt met externe partijen als de Stadshoeve en het Zonnehuis. Partners van het eerste uur zijn Arcadis, wijkbeheer Stadshagen, Parttou en Ryan Hoekman van SensHagen. 

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 5 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden