Afbeelding

'Huls in wapen bevestigt verhaal moordverdachte'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE – Hoe kon het dat een huls achterbleef in het wapen waarmee het slachtoffer van de 'Zwolse kruipruimtemoord' werd neergeschoten? Een mogelijke oorzaak bevestigt het verhaal van de verdachte over het gebruik van het wapen, zei zijn raadsman dinsdag na afloop van de pro-formazitting.

Het was de laatste regiezitting voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van de strafzaak op 25 april. De 41-jarige Zwollenaar Mark de G. wordt verdacht van moord en het verbergen en verminken van het lichaam van het slachtoffer.

Volgens De G. kwam het slachtoffer op 7 januari 2018 op bezoek bij hem in Zwolle-Zuid. Het slachtoffer had drugs gebruikt, vond een vuurwapen in de woonkamer en richtte deze op zijn eigen hoofd. De G. wilde het afpakken en het wapen ging af. In het lichaam zijn inderdaad sporen van drugs aangetroffen. De politie onderzocht het vuurwapen en ontdekte dat een huls was achtergebleven. Normaal werpt het pistool de huls uit nadat het is afgegaan. Een deskundige bevestigt de theorie dat de huls mogelijk in het wapen bleef steken omdat De G. en het slachtoffer het vasthielden. Volgens het Openbaar Ministerie is dit slechts een van de mogelijke verklaringen hiervoor.

De G. was ook dinsdag op de regiezitting aanwezig, net als op vorige zittingen. De rechtbank had ook nu weer drie zalen gereserveerd voor de vele belangstellenden die op deze zaak afkwamen. De zaak staat bekend als 'de Zwolse kruipruimtemoord' vanwege de staat waarin en de plek waar het lichaam is gevonden. Het ontzielde lichaam van het slachtoffer werd in februari in de kruipruimte onder het huis van De G. gevonden. Het was in stukken gehakt en in plastic gewikkeld.

De dagen hiervoor zochten de nabestaanden nog tevergeefs naar hun vermiste familielid. Al snel werd bekend dat De G. het laatst met het slachtoffer gezien was. In het huis in Zwolle-Zuid is in december vorig jaar nog onderzoek gedaan. Gezocht werd naar voorwerpen die door een kogel doorboord zijn. In de huid van het hoofd van het slachtoffer zijn namelijk deeltjes plaatstaal gevonden. Mogelijk hield hij iets voor zijn hoofd. De kogel doorboorde dat voorwerp voordat het zijn hoofd binnendrong. De politie heeft geen voorwerp aangetroffen dat dit kan verklaren. Dinsdag werd bekend dat ook op de laptop van de verdachte aanvullend onderzoek is gedaan. De politie wilde weten welke zoektermen De G. in zoekmachines op internet had ingevoerd.

De G. was zelf op de druk bezochte zitting aanwezig, maar gaf geen toelichting. Hij zit sinds februari 2018 vast. Op 25 april trekt de rechtbank de hele dag uit voor de moordzaak.